Ciasto Snikers

Pyszny przekładaniec z masy budyniowej, kajmakowej i warstwy bezowej. Teściowa zawsze na Święta piecze to ciasto, które w smaku nie ma sobie równych. U nas w rodzinie jest królem stołu wśród świątecznych wypieków

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli


warstwa bezowa:
  • 5 białek (żółtka pozostawiamy do masy budyniowej)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g orzechów włoskich drobno pokrojonych
  • szczypta soli 
masa budyniowa:
  • 5 żółtek
  • 1/2 l mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 kostka masła (200 g)
dodatkowo:
  • 1 puszka masy krówkowej (kajmakowej 500 g)
  • orzechy włoskie do dekoracji
  • ewentualnie polewa czekoladowa



Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy biszkopt. Oddzielamy białka od żółtek. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy żółtka i wymieszany proszek do pieczenia z mąką i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 st. Po wystudzeniu, placek przecinamy na dwie równe części. Następnie robimy warstwę bezową. Z białek i soli ubijamy sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz posiekane orzechy. Powstałą masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok.45 minut w 160 st. (powinno się lekko zarumienić). Biszkopt i bezę najlepiej upiec dzień wcześniej.



W 3/4 szklance mleka roztrzepujemy żółtka i mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami. Na gotujące się mleko wlewamy powstałą zawiesinę z mąki i żółtek. Mieszamy, aż masa zgęstnieje i powstanie budyń. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Następnie ucieramy masło, dodajemy do niego po łyżce wystudzonej masy budyniowej i dalej ucieramy. Na 1 połowę biszkoptu wykładamy 2/3 utartej masy budyniowej. Przykrywamy ją upieczoną warstwą bezową. Następnie bezę smarujemy masą kajmakową.



Układamy na niej 2 połowę biszkoptu. Biszkopt pokrywamy pozostałą masą budyniową. Tak powstały placek można oblać polewą czekoladową i posypać pociętymi orzechami włoskimi.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

33 komentarze:

  1. Wygląda OBŁĘDNIE! A ta beza... rewelacja. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto jest PRZEPYSZNE :D Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko co orzechowe, karmelowe a do tego polane czekoladą jest naszym numerem jeden xD
    Kiedyś (z ok 5 lat temu) jadłyśmy pierwszy raz ciasto snikers, które było bajeczne ale wyglądało zupełnie inaczej niż te ;) Mimo wszystko Twoje ciacho urzekło nas równie mocno (niestety tylko z wyglądu :( ).

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm wygląda megapysznie! Takie bogactwo smaków

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda obłędnie, smakuje z pewnościa także ale kto ma tyle cierpliwości by tak długo się z tym bawić? No i jeszcze jedna zasadnicza dla mnie sprawa- łączny koszt trochę zniechęca

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cierpliwość trzeba mieć, ale efekt jest bardzo smaczny i warto poświęcić chwilę czsu na takie ciacho :) a jeżeli chodzi o koszt to raz na jakiś czas można sobie pozwolić :) pozdrawiam!

      Usuń
  6. Jakie pyszności dzisiaj u Ciebie. Wpraszam się na duży kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepiękny widok i smak zapewne wyborny😊

    OdpowiedzUsuń
  8. Bajecznie musiały się ze sobą komponować te wszystkie warstwy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. znam, jadłam, kocham, polecam !!!!!! UWAGA cholernie pyszne, uwaga na brzuchy ;p

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto obłednie pyszne..jestem doświadczoną "piekaczką" (hi! hi!)pod względem ciast..pieke różne ciasta..ale najwiecej satysf.sprawiaja mi te skomplikowane. Lubie placki z kajmakiem orzechami i czekoladą, ktoś pisał że dużo czasu trzeba na to ciacho poświęcic..ja mówię warto. Ja poświęce..ciasto wjedzie na mój stół świąteczny..i wiem ze bedzie pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  11. rewelacja,polecam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto jest przepyszne!!!! :-) :-) :-) jak się dobrze zorganizuje pracę to wcale nie jest takie czasochłonne jak by się mogło wydawać :-) poleeeecam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wiesiek...obledne ciasta,tyje na sam widok.Brawo Ty!

    OdpowiedzUsuń
  14. Upiekłam ,jest pyszne choć troche pracochłonne.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciacho jest rewelacyjne,mąż wniebowzięty.... :D Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  16. Super przepis!! Ciasto wyszło megaaaa przepyszne! Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jeszcze nie wiemy, będziemy go robić z Dziubutkiem moim kochanym.

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciacho zapewne jest obłędne w smaku. Wygląda rewelacyjnie !

    OdpowiedzUsuń
  19. Moje ulubione ciasto, jest mega smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale przepyszne ciacho, robimy... Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  21. nie ponczujemy?








    OdpowiedzUsuń
  22. Nie ponczujemy, ciasto jest wystarczająco wilgotne.....

    OdpowiedzUsuń
  23. Smakowicie wygląda ten przekładaniec, pieczemy....

    OdpowiedzUsuń
  24. Jedno z moich ulubionych ciast na święta....pycha

    OdpowiedzUsuń
  25. Wygląda super, napewno też tak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  26. Moje ulubione ciasto, mógłbym jeść je codziennie.

    OdpowiedzUsuń
  27. Piekę to ciasto na Boże Narodzenie i na Wielkanoc pychota !!!!!
    Polecam upiec 2 blachy bo 1 to za mało !!! Bardzo bardzo pyszne 😋😋😋😋😋
    😘😘😘😘

    OdpowiedzUsuń
  28. U mnie ta warstwa bezowa wychodzi dość twarda i nie wygląda jak na zdjęciu ale po złozeniu w całość jest pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  29. ZDJĘCIA MNIE SKUSIŁY. ZROBIŁAM. TO BYŁO NIEBO W GĘBIE. WSZYSCY SIĘ ZAJADALI, NAWET SĄSIADKA. POLECAM.

    OdpowiedzUsuń