Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki majonezu
- aromat waniliowy lub cytrynowy
- bułka tarta + masło do nasmarowania formy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3/4 szklanki cukru pudru
- kolorowa posypka
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, cukier waniliowy, żółtka, mąkę ziemniaczaną i tortową, proszek do pieczenia, majonez i aromat. Miksujemy do połączenia się składników. Formę na ciasto smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą oraz przelewamy ciasto. Babkę pieczemy w 180 st. około 45 minut (do suchego patyczka).
Ostygniętą babkę polewamy lukrem (cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny) oraz posypujemy kolorową posypką. Babkę odstawiamy do zastygnięcia.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
babka babka majonezowa babka wielkanocna ciasta ciasta na wielkanoc Wielkanoc
Świetna babeczka.
OdpowiedzUsuńWszyscy robią babkę majonezową. No muszę i ja zrobić.
OdpowiedzUsuńOstatnio upiekłam po raz pierwszy babę, właśnie majonezową, jest wspaniała w smaku, ślicznie wygląda Twoja :-)
OdpowiedzUsuńNa Wielkanoc idealna :)
OdpowiedzUsuńJedna z nas ma słabość do tej babki, druga natomiast nie może o niej myśleć :P
OdpowiedzUsuńJak widać albo się ją kocha albo nienawidzi xD
Świetna i smaczna baba
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńPiękna Ci wyszła :)
OdpowiedzUsuńPodchodziłam kiedyś do babki majonezowej, jak pies do jeża, a ona jest taka pyszna i delikatna :-)
OdpowiedzUsuńBabka majonezowa idalna na świeta wielkanocne
OdpowiedzUsuńDla mnie pyszna