Prosty i szybki mazurek z masą krówkową, udekorowany ulubionymi bakaliami, na pewno upiększy stół wielkanocny
Wymiary blachy: 22x33 cm
Składniki:
kruche ciasto:
- 35 dag mąki tortowej
- 5 dag cukru pudru
- 20 dag masła lub margaryny
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany
dekoracja mazurka:
- 1 puszka masy krówkowej- kajmakowej (500 g)
- bakalie: kandyzowana skórka pomarańczowa, kolorowe ananasy, rodzynki, migdały lub inne
- figurki z ciasta lub czekolady
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy w kulę. Powstałe ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na gr. ok. 0,5 - do 1 cm (część ciasta odkładamy na boki mazurka - zrobimy ozdobny wałeczek, rozetki) i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy wykałaczką. Z odłożonej części ciasta rolujemy 2 wałeczki, które łączymy i splatamy wokół siebie. Wałeczki układamy po bokach ciasta, a w narożnikach robimy rozetki. Wszystko razem pieczemy w temp. 200 st. ok. 20 minut na złoty kolor. Upieczone ciasto odkładamy do przestudzenia. Masę krówkową rozpuszczamy w garnku na małym ogniu i smarujemy wystudzone ciasto.
Następnie mazurek dekorujemy ulubionymi bakaliami np. układamy je w formie bazi, wiosennych kwiatów.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!