Wielkanocny mazurek

Prosty i szybki mazurek z masą krówkową, udekorowany ulubionymi bakaliami, na pewno upiększy stół wielkanocny

Wymiary blachy: 22x33 cm

Składniki:

kruche ciasto:
  • 35 dag mąki tortowej 
  • 5 dag cukru pudru 
  • 20 dag masła lub margaryny 
  • 2 żółtka 
  • 1 łyżka śmietany 
dekoracja mazurka:
  • 1 puszka masy krówkowej (500 g) 
  • bakalie: kandyzowana skórka pomarańczowa, kolorowe ananasy, rodzynki, migdały lub inne 
  • figurki z ciasta lub czekolady 



Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy w kulę. Powstałe ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na gr. ok. 0,5 - do 1 cm (część ciasta odkładamy na boki mazurka - zrobimy ozdobny wałeczek, rozetki) i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy wykałaczką. Z odłożonej części ciasta rolujemy 2 wałeczki, które łączymy i splatamy wokół siebie. Wałeczki układamy po bokach ciasta, a w narożnikach robimy rozetki.




Wszystko razem pieczemy w temp. 200 st. ok. 20 minut na złoty kolor. Upieczone ciasto odkładamy do przestudzenia. Masę krówkową rozpuszczamy w garnku na małym ogniu i smarujemy wystudzone ciasto. Następnie mazurek dekorujemy ulubionymi bakaliami np. układamy je w formie bazi, wiosennych kwiatów.

 

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

35 komentarzy:

  1. Wspaniały Gabrysiu :-) bardzo lubię mazurki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gabrycha....aleś zaszalała, ale piękna rzeźba z ciasta, :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale cudeńko! Pięknie go ozdobiłaś!

    OdpowiedzUsuń
  4. Brawo,brawo,dzięki ,dzięki....zabieram przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczny, pięknie udekorowany ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki piękny! ! Pochłonęłabym sama w całości :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mazurek fantastyczny! A dekoracja - cudowna! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. idealnie równy mazurek! mnie taki nigdy nie wychodzi:) ale poćwiczę w tym roku, bo również planuję jeden z kajmakiem;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mazurek niczym z najlepszej cukierni. Wygląda bardzo pięknie, jest taki doprecyzowany.

    OdpowiedzUsuń
  10. Prawdziwe cudo Ci wyszło, wygląda wspaniale

    OdpowiedzUsuń
  11. Śliczny! :) ależ mam ochotę na kawałek.....

    OdpowiedzUsuń
  12. przepis wydaje się banalnie prosty, tego mi trzeba było bo ja noga w kuchni, dam znać jak wyszedł

    OdpowiedzUsuń
  13. Śliczny Ci wyszedł ten mazurek!

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda obłędnie i na pewno tak smakuje!!! Ta masa kajmakowa i orzechy.... boskie doznania :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Udał mi się ten mazurek i wszystkim smakował. Nie jest taki piękny ,jak Twój,ale smak na pewno ten sam.
    Dziękuję bardzo.

    Mam zdjęcie mazurka ,przy serniku na spodzie krucho-drożdżowym - http://uelizki.blogspot.com/2015/04/sernik-na-spodzie-krucho-drozdzowym-z.html

    Życzę Ci jeszcze bardzo wielu, równie udanych , smakowitości.

    OdpowiedzUsuń
  16. i mi mazurek wyszedł pycha, bardzo prosty i smaczny przepis, polecam

    OdpowiedzUsuń
  17. Prosze podaj ten przepis w szklankach i lyzkach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. około 2 szklanki mąki,
      1/4 szklanki cukru pudru
      kostka masła

      reszty myślę, że nie ma potrzeby zamieniać na szklanki, czy łyżki

      Usuń
  18. A czym mogę zastąpić śmietanę w cieście?

    OdpowiedzUsuń
  19. Piekłam z tego przepisu, mazurek pycha. Polecam przepis...

    OdpowiedzUsuń
  20. Idealny mazurek.....brawo.

    OdpowiedzUsuń
  21. Mazurek pierwsza klasa, ,ślicznie udekorowany, jak z cukierenki.....

    OdpowiedzUsuń
  22. Właśnie upiekłam z tego przepisu, wyszedł idealny. Teraz będę dekorowała, może będzie tak piękny jak twój. Dziękuję za przepis i inspiracje...

    OdpowiedzUsuń
  23. W tym roku chciałam zrobić coś nietypowego i szukałam przepisów w internecie. Ostatecznie trafiłam na tą stronę i Twój przepis. Wykonałam mazurek wielkanocny wg niego i wszyscy goście byli zachwyceni! :) Pytali mnie skąd mam przepis i w jaki sposób wykonać taki mazurek z bakaliami. Czekam na kolejne Twoje przepisy, chętnie skorzystam ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Witam. Po ilu dniach wg tego przepisu można jeść mazurka?

    OdpowiedzUsuń
  25. Ja w tym tygodniu będę robić swojego pierwszego mazurka :) Ale mam w końcu robot planetarny z ariete więc jest motywacja i zapał. Mam nadzieję, że mi wyjdzie!

    OdpowiedzUsuń
  26. Przepis prosty, a mazurek bardzo smaczny....

    OdpowiedzUsuń