Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym

Szybkie w przygotowaniu naleśniki z mięsnym nadzieniem, w sam raz na smaczny obiad

Ilość: około 8 sztuk

Składniki:

ciasto:
  • 1 jajko 
  • 1 szklanka mleka 
  • 1 szklanka mąki 
  • 1/4 szklanki wody gazowanej 
  • olej 


farsz:
  • 500 g mięsa mielonego 
  • 2 małe lub 1 duża cebula 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 
  • 2 łyżeczki ketchupu 
  • sól 
  • pieprz ziołowy 
  • ostra papryka 
dodatkowo:
  • 8 plasterków sera żółtego 



Przygotowanie:

Do garnka wbijamy jajko, wlewamy mleko, wodę, olej i wsypujemy mąkę. Wszystkie składniki mieszamy. Ciasto odstawiamy na około 15 minut aby mąka się rozkleiła. Następnie ponownie mieszamy do jednolitej masy. Rozgrzaną patelnie smarujemy olejem i smażymy naleśniki. Przy każdym nalewaniu ciasta na patelnie pamiętajmy aby je zamieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażmy. Dodajemy mięso mielone. Przyprawiamy do smaku pieprzem ziołowym i ostrą papryką oraz solimy. Pod koniec smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy i ketchup (jeżeli jest zbyt dużo wody odparowujemy ją).



Na naleśniki nakładamy przygotowany farsz i zawijamy jak kopertę. Tak przygotowane naleśniki układamy na blasze i na każdym kładziemy plasterek sera żółtego.


Pieczemy w piekarniku przez około 15 minut w temp. 180 st.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

8 komentarzy:

  1. świetny pomysł na obiad:) pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały pomysł na naleśniki. Danie musi smakować rewelacyjnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. nooooooo, to musiało być pyszne:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jadam mięsa, ale wypróbuję danie z innym nadzieniem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. robiłam podobne na ostro, są świetne! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jutro zamierzam je zrobić na obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam, były pyszne : )))

    OdpowiedzUsuń