Szybkie w przygotowaniu naleśniki z mięsnym nadzieniem, w sam raz na smaczny obiad
Ilość: około 8 sztuk
Składniki:
ciasto:
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki
- 1/4 szklanki wody gazowanej
- olej
farsz:
- 500 g mięsa mielonego
- 2 małe lub 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki ketchupu
- sól
- pieprz ziołowy
- ostra papryka
dodatkowo:
- 8 plasterków sera żółtego
Przgotowanie:
Do garnka wbijamy jajko, wlewamy mleko, wodę, olej i wsypujemy mąkę. Wszystkie składniki mieszamy. Ciasto odstawiamy na około 15 minut aby mąka się rozkleiła. Następnie ponownie mieszamy do jednolitej masy. Rozgrzaną patelnie smarujemy olejem i smażymy naleśniki. Przy każdym nalewaniu ciasta na patelnie pamiętajmy aby je zamieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażmy. Dodajemy mięso mielone. Przyprawiamy do smaku pieprzem ziołowym i ostrą papyką oraz solimy. Pod koniec smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy i ketchup (jeżeli jest zbyt dużo wody odparowujemy ją).
Na naleśniki nakładamy przygotowany farsz i zawijamy jak kopertę. Tak przygotowane naleśniki układamy na blasze i na każdym kładziemy plasterek sera żółtego.
Pieczemy w piekarniku przez około 15 minut w temp. 180 st.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!