Kruche ciasteczka z aromatycznymi kwiatami czarnego bzu idealne do kawy czy herbaty
Ilość: około 40 sztuk
Składniki:
- 2 1/2 szklanki mąki
- 200 g masła
- 4 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 żółtko
- kwiatki czarnego bzu z 4 baldachów
dodatkowo:
- masło do nasmarowania blachy
Przygotowanie:
Z baldachów obrywamy kwiatuszki. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i cukier waniliowy, dodajemy masło pokrojone w kostkę, żółtko oraz kwiatuszki. Zagniatamy ciasto, owijamy w folie i wkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm i wycinamy foremką ciastka. Wycięte ciastka układamy na blaszce posmarowanej masłem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 st. i pieczemy około 10-15 minut do zarumienienia.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!