Gołąbki z młodej kapusty

Tradycyjne gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym z dużą ilością lubczyku

Składniki:

  • 2 małe kapusty 
  • 1 kg ryżu 
  • 0,5 kg mięsa mielonego 
  • pęto kiełbasy 
  • 2 cebule 
  • koncentrat pomidorowy lub pomidory 
  • pęczek świeżego lubczyku 
  • przyprawy: sól, pieprz czarny, słodka papryka 



Przygotowanie:

Kapustom odcinamy głąb i podgotowujemy w osolonej wodzie, aby rozebrać ją z liści, potrzebnych do zawijania gołąbków. Mięso i kiełbasę wraz z drobno posiekaną cebulą podsmażamy na patelni, doprawiając solą, pieprzem i słodką papryką. W międzyczasie gotujemy ryż w osolonej wodzie, aż będzie on kleisty. Następnie zawartość patelni mieszamy dokładnie z ryżem, solimy, pieprzymy i zawijamy nasz farsz w wcześniej przygotowane liście kapusty. 



Tak uformowane gołąbki dusimy w naczyniu pod przykryciem w niewielkiej ilości osolonej wody. Na koniec dodajemy trochę koncentratu pomidorowego lub pomidorów i posiekane świeże liście lubczyku oraz ponownie dusimy gołąbki, aż kapusta będzie miękka i powstanie sos.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

25 komentarzy:

  1. Z młodej kapusty gołąbki wychodzą najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domownicy zażyczyli sobie na weekend, dobrze że nie widzą Twoich:)

    OdpowiedzUsuń
  3. takie lubię najbardziej,ja już też robiłam,dzisiaj na kolację rozmroziłam co mi zostało i zjedliśmy ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale mi narobiłaś apetytu na gołąbki. Pycha

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale mi narobiłaś apetytu na gołąbki. Pycha

    OdpowiedzUsuń
  6. Gołąbków z młodej kapusty jeszcze w tym roku nie robiłam. Mam na nie apetyt :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. No wiesz... tak mnie zachęciłaś tymi gołąbkami, że chyba dzisiaj zrobię. Ślinka mi cieknie na ich widok :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Aż mi ślinka cieknie na widok tych gołąbków. Pychotka.

    OdpowiedzUsuń
  9. wyglądają pięknie - tak wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Z młodej kapusty wyglądają pysznie... porywam jednego :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam, na wekend będę robiła też

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale pysznie wyglądają a jeszcze z młodej kapustki ... )

    OdpowiedzUsuń
  13. Gołąbki są przepyszne :) Lubimy jak są "grubo" owinięte kapustą :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Mniam...cudowny przepis, cudowne gołąbki...aż mi ślinka cieknie;)
    Pozdrawiam serdecznie;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak ja bym zjadła gołąbki :) teraz pewnie nie będę mogła przestać o nich myśleć, wyglądają taką smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale to super wygląda, narobiłaś mi mega apetytu. Dobrze, że mam akurat w lodówce młodą kapustkę to może się zmobilizuję, choć robienie gołąbków to coś za czym nie przepadam, za to jeść mogłabym bez końca ;D

    OdpowiedzUsuń
  17. Z młodej kapusty jeszcze nie robiłam gołąbków - muszę spróbować : )

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale pyszne :) aż muszę zrobić tak mi chęci narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Mój mąż, wielki fan gołąbków, byłby zachwycony:-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ostatnio jem takie z niestandardowymi farszami, ale co jednak klasyczne i pyszne domowe to najlepsze! :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Z młodej kapusty - to super pyszne i delikatne! ;) Ilości rzeczywiście imponujące! :)

    OdpowiedzUsuń
  22. nigdy nie robiłam gołąbków z kiełbasą, o proporcje ryżu i mięsa też się bałam, zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem, wyszły genialne, inne niż zawsze jemy, ale każdy zachwycał się smakiem i tą "innością"

    OdpowiedzUsuń