• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Gołąbki z młodej kapusty

Tradycyjne gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym z dużą ilością lubczyku

Składniki:

  • 2 małe kapusty 
  • 1 kg ryżu 
  • 0,5 kg mięsa mielonego 
  • pęto kiełbasy 
  • 2 cebule 
  • koncentrat pomidorowy lub pomidory 
  • pęczek świeżego lubczyku 
  • przyprawy: sól, pieprz czarny, słodka papryka 



Przygotowanie:

Kapustom odcinamy głąb i podgotowujemy w osolonej wodzie, aby rozebrać ją z liści, potrzebnych do zawijania gołąbków. Mięso i kiełbasę wraz z drobno posiekaną cebulą podsmażamy na patelni, doprawiając solą, pieprzem i słodką papryką. W międzyczasie gotujemy ryż w osolonej wodzie, aż będzie on kleisty. Następnie zawartość patelni mieszamy dokładnie z ryżem, solimy, pieprzymy i zawijamy nasz farsz w wcześniej przygotowane liście kapusty. 



Tak uformowane gołąbki dusimy w naczyniu pod przykryciem w niewielkiej ilości osolonej wody. Na koniec dodajemy trochę koncentratu pomidorowego lub pomidorów i posiekane świeże liście lubczyku oraz ponownie dusimy gołąbki, aż kapusta będzie miękka i powstanie sos.

Smacznego!



Obżarciuch
25 Comments
gołąbki, gołąbki na obiad, gołąbki z młodej kapusty, kasze i ryż, mięsne, obiad, ryż
wtorek, 23 czerwca 2015
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
gołąbki gołąbki na obiad gołąbki z młodej kapusty kasze i ryż mięsne obiad ryż Gołąbki z młodej kapusty

Polecane przepisy

25 komentarzy:

  1. Lena23 czerwca 2015 20:27

    Z młodej kapusty gołąbki wychodzą najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. Lady laura.23 czerwca 2015 20:47

    Zjadłabym wszystkie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. Elżbieta Dziurkowska23 czerwca 2015 20:55

    Domownicy zażyczyli sobie na weekend, dobrze że nie widzą Twoich:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  4. Ewa W23 czerwca 2015 21:08

    takie lubię najbardziej,ja już też robiłam,dzisiaj na kolację rozmroziłam co mi zostało i zjedliśmy ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  5. smak uczucie23 czerwca 2015 23:41

    Ale mi narobiłaś apetytu na gołąbki. Pycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  6. smak uczucie23 czerwca 2015 23:41

    Ale mi narobiłaś apetytu na gołąbki. Pycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  7. Marzena Szkodzińska24 czerwca 2015 06:37

    Gołąbków z młodej kapusty jeszcze w tym roku nie robiłam. Mam na nie apetyt :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  8. Krystyna Boner24 czerwca 2015 06:38

    No wiesz... tak mnie zachęciłaś tymi gołąbkami, że chyba dzisiaj zrobię. Ślinka mi cieknie na ich widok :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  9. kociolek-pysznosci24 czerwca 2015 09:44

    Aż mi ślinka cieknie na widok tych gołąbków. Pychotka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  10. Łycha Smaków, Kosmołycha24 czerwca 2015 11:39

    wyglądają pięknie - tak wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  11. Olka24 czerwca 2015 17:48

    Z młodej kapusty wyglądają pysznie... porywam jednego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  12. marta sztabińska25 czerwca 2015 10:41

    Uwielbiam, na wekend będę robiła też

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  13. Jola800026 czerwca 2015 17:25

    Ale pysznie wyglądają a jeszcze z młodej kapustki ... )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  14. Angelika i Monika Candy Pandas28 czerwca 2015 14:01

    Gołąbki są przepyszne :) Lubimy jak są "grubo" owinięte kapustą :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  15. katarzyna kosiak28 czerwca 2015 15:17

    Mniam...cudowny przepis, cudowne gołąbki...aż mi ślinka cieknie;)
    Pozdrawiam serdecznie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  16. Anna Pastuszka28 czerwca 2015 18:25

    Jak ja bym zjadła gołąbki :) teraz pewnie nie będę mogła przestać o nich myśleć, wyglądają taką smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  17. Czucherkowo30 czerwca 2015 11:30

    Ale to super wygląda, narobiłaś mi mega apetytu. Dobrze, że mam akurat w lodówce młodą kapustkę to może się zmobilizuję, choć robienie gołąbków to coś za czym nie przepadam, za to jeść mogłabym bez końca ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  18. Iwona30 czerwca 2015 21:27

    Z młodej kapusty jeszcze nie robiłam gołąbków - muszę spróbować : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  19. Joanna Ł30 czerwca 2015 22:08

    Ale pyszne :) aż muszę zrobić tak mi chęci narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  20. Marzena1 lipca 2015 12:47

    Mój mąż, wielki fan gołąbków, byłby zachwycony:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  21. Vela11 maja 2016 18:42

    Ostatnio jem takie z niestandardowymi farszami, ale co jednak klasyczne i pyszne domowe to najlepsze! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  22. Ela12 maja 2016 07:02

    1 kg ryżu????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec12 maja 2016 13:45

      tak :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  23. amandaricci.butikzprzepisami12 maja 2016 14:38

    Z młodej kapusty - to super pyszne i delikatne! ;) Ilości rzeczywiście imponujące! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  24. Anonimowy16 maja 2016 10:08

    nigdy nie robiłam gołąbków z kiełbasą, o proporcje ryżu i mięsa też się bałam, zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem, wyszły genialne, inne niż zawsze jemy, ale każdy zachwycał się smakiem i tą "innością"

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Śledzie na cztery sposoby
  • thumbnails
    Ciasto Magia Świąt
  • thumbnails
    Pierniczki miękkie od razu po upieczeniu
  • thumbnails
    Kotlety pieczarkowe Teściowej
  • thumbnails
    Ciasto Ekler
  • thumbnails
    Ciasto Bałwanek

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria