Tradycyjne gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym z dużą ilością lubczyku
Składniki:
- 2 małe kapusty
- 1 kg ryżu
- 0,5 kg mięsa mielonego
- pęto kiełbasy
- 2 cebule
- koncentrat pomidorowy lub pomidory
- pęczek świeżego lubczyku
- przyprawy: sól, pieprz czarny, słodka papryka
Przygotowanie:
Kapustom odcinamy głąb i podgotowujemy w osolonej wodzie, aby rozebrać ją z liści, potrzebnych do zawijania gołąbków. Mięso i kiełbasę wraz z drobno posiekaną cebulą podsmażamy na patelni, doprawiając solą, pieprzem i słodką papryką. W międzyczasie gotujemy ryż w osolonej wodzie, aż będzie on kleisty. Następnie zawartość patelni mieszamy dokładnie z ryżem, solimy, pieprzymy i zawijamy nasz farsz w wcześniej przygotowane liście kapusty.
Tak uformowane gołąbki dusimy w naczyniu pod przykryciem w niewielkiej ilości osolonej wody. Na koniec dodajemy trochę koncentratu pomidorowego lub pomidorów i posiekane świeże liście lubczyku oraz ponownie dusimy gołąbki, aż kapusta będzie miękka i powstanie sos.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!