• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem



Smaczne i puszyse ciasto drożdżowe z sezonowymi owocami

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

  • 4 szklanki mąki 
  • 1 szklanka mleka 
  • 1 szklanka cukru 
  • 200 g masła 
  • 25 g drożdży 
  • 4 jajka 
  • kilka łodyg rabarbaru 
  • truskawki 




Przygotowanie:

W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło z cukrem i mlekiem. Do letniej masy mleczno-maślanej wbijamy jajka (masa musi być przestygnięta, ponieważ jajka mogą się ściąć) i miksujemy. Wkruszamy drożdże i dokładnie mieszamy. Tak przygotowana masę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę 30 minut do spienienia. Po tym czasie do zaczynu wsypujemy mąkę. Zagniatamy ciasto (około 10 minut) do czasu, aż będzie gładkie i będzie odchodziło od ręki. Ciasto jest dość rzadkie, ale nie ma potrzeby dosypywania mąki. Wyrobione ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce. W międzyczasie rabarbar i truskawki myjemy oraz kroimy na kawałki. Owoce dajemy na ciasto. 


Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy przez 20 minut z uchylonymi drzwiczkami, następnie zamykamy piekarnik i pieczemy jeszcze około 40 minut do ładnego zarumienienia ciasta.

Smacznego!




Obżarciuch
17 Comments
ciasta, ciasto drożdżowe, ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem, rabarbar, truskawki
środa, 8 lipca 2015
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
ciasta ciasto drożdżowe ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem rabarbar truskawki Ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem

Polecane przepisy

17 komentarzy:

  1. Aga Milutka8 lipca 2015 20:36

    Smaki mojego dzieciństwa, pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. Ewa W8 lipca 2015 21:08

    jak pięknie wyrosło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. Elżbieta Dziurkowska8 lipca 2015 21:24

    Łał jakie pięknie wyrośnięte.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  4. smak uczucie9 lipca 2015 08:12

    Jak drożdżowe to porywam kawałeczek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  5. Marzena Szkodzińska9 lipca 2015 08:57

    Jak pięknie ci wyrosło i jeszcze te dziury. Pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  6. kociołek-pyszności9 lipca 2015 10:45

    Uwielbiam drożdżowe ostatnio robiłam z rabarbarem i jagodami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  7. Ania - Kto ugości moich gości?9 lipca 2015 13:09

    Jakie puszyste ciasto, fantastyczne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  8. gin10 lipca 2015 15:51

    Ależ cudownie wyrosło, musiało smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  9. Agata10 lipca 2015 17:07

    Świetne ciacho! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  10. Olka10 lipca 2015 22:28

    Wygląda przepysznie :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  11. Czucherkowo11 lipca 2015 14:14

    Zawsze to powtarzam, taka drożdżówka z owocami to smak dzieciństwa i wakacji, pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  12. Agnieszka Wieczorek12 lipca 2015 01:06

    Rewelacyjne ciasto! Drożdżowe bardzo, bardzo lubię, a z rabarbarem to w ogóle ideał :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  13. Angelika i Monika Candy Pandas12 lipca 2015 16:44

    Już czujemy jego zapach podczas pieczenia :) Niebo :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  14. Małgorzata Wróblewska12 lipca 2015 18:48

    ale cudeńko! Pięknie Ci wyszło ciasto :) Uwielbiam takie wysokie ciasta drożdżowe. Pozdrowienia, www.mojegotowanieiblogowanie.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  15. AZgotuj!14 lipca 2015 09:48

    Wyszła MEGA cudne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  16. Chrapka17 lipca 2015 10:17

    Smak lata co lato :) A jak pięknie wyrośnięte, napatrzeć się nie mogę! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  17. Vela20 maja 2016 13:05

    Dawno nie jadłam drożdżowego - super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Śledzie na cztery sposoby
  • thumbnails
    Pierniczki miękkie od razu po upieczeniu
  • thumbnails
    Stary przepis Babci na makowiec
  • thumbnails
    Paszteciki z przepisu Babci
  • thumbnails
    Chałwowiec bez pieczenia
  • thumbnails
    Kotlety pieczarkowe Teściowej

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria