Smaczne i puszyse ciasto drożdżowe z sezonowymi owocami
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 200 g masła
- 25 g drożdży
- 4 jajka
- kilka łodyg rabarbaru
- truskawki
Przygotowanie:
W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło z cukrem i mlekiem. Do letniej masy mleczno-maślanej wbijamy jajka (masa musi być przestygnięta, ponieważ jajka mogą się ściąć) i miksujemy. Wkruszamy drożdże i dokładnie mieszamy. Tak przygotowana masę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę 30 minut do spienienia. Po tym czasie do zaczynu wsypujemy mąkę. Zagniatamy ciasto (około 10 minut) do czasu, aż będzie gładkie i będzie odchodziło od ręki. Ciasto jest dość rzadkie, ale nie ma potrzeby dosypywania mąki. Wyrobione ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce. W międzyczasie rabarbar i truskawki myjemy oraz kroimy na kawałki. Owoce dajemy na ciasto.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy przez 20 minut z uchylonymi drzwiczkami, następnie zamykamy piekarnik i pieczemy jeszcze około 40 minut do ładnego zarumienienia ciasta.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!