Ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem

Smaczne i puszyse ciasto drożdżowe z sezonowymi owocami

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:
  • 4 szklanki mąki 
  • 1 szklanka mleka 
  • 1 szklanka cukru 
  • 200 g masła 
  • 25 g drożdży 
  • 4 jajka 
  • kilka łodyg rabarbaru 
  • truskawki 




Przygotowanie:

W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło z cukrem i mlekiem. Do letniej masy mleczno - maślanej wbijamy jajka (masa musi być przestygnięta, ponieważ jajka mogą się ściąć) i miksujemy. Kruszymy drożdże i dokładnie mieszamy. Tak przygotowana masę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę 30 minut do spienienia. Po tym czasie do zaczynu wsypujemy mąkę. Zagniatamy ciasto (około 10 minut) do czasu, aż będzie gładkie i będzie odchodziło od ręki. Ciasto jest dość rzadkie, ale nie ma potrzeby dosypywania mąki. Wyrobione ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce. W międzyczasie rabarbar i truskawki myjemy oraz kroimy na kawałki. Owoce dajemy na ciasto.



Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy przez 20 minut z uchylonymi drzwiczkami, następnie zamykamy piekarnik i pieczemy jeszcze około 40 minut do ładnego zarumienienia ciasta.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

17 komentarzy:

  1. Smaki mojego dzieciństwa, pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. jak pięknie wyrosło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak drożdżowe to porywam kawałeczek.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak pięknie ci wyrosło i jeszcze te dziury. Pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam drożdżowe ostatnio robiłam z rabarbarem i jagodami.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie puszyste ciasto, fantastyczne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ cudownie wyrosło, musiało smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda przepysznie :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Zawsze to powtarzam, taka drożdżówka z owocami to smak dzieciństwa i wakacji, pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Rewelacyjne ciasto! Drożdżowe bardzo, bardzo lubię, a z rabarbarem to w ogóle ideał :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Już czujemy jego zapach podczas pieczenia :) Niebo :D

    OdpowiedzUsuń
  12. ale cudeńko! Pięknie Ci wyszło ciasto :) Uwielbiam takie wysokie ciasta drożdżowe. Pozdrowienia, www.mojegotowanieiblogowanie.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Smak lata co lato :) A jak pięknie wyrośnięte, napatrzeć się nie mogę! :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Dawno nie jadłam drożdżowego - super!

    OdpowiedzUsuń