Cierpkie owoce o ciemnym zabarwieniu w połączeniu z jabłkami i gruszkami tworzą smaczny dżem, który idealnie pasuje na kanapki lub jako nadzienie do ciastek
Ilość: 15 słoików (300 ml)
Składniki:
- 3 kg aronii
- 1 1/2 kg jabłek
- 1 1/2 kg gruszek
- 1 kg cukru
Przygotowanie:
Aronię przebieramy i myjemy. Owoce można włożyć do zamrażalnika na przynajmniej 24 godz. wtedy pozbędziemy się goryczki, ja natomiast aronii nie przemrażam. Aronię mielimy w maszynce do mielenia mięsa.
Jabłka i gruszki myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne oraz ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Do zmielonej aronii wsypujemy cukier i gotujemy około 15 min. Następnie dodajemy jabłka i gruszki. Owoce smażymy na małym ogniu, aż powstanie gęsty dżem. Konfiturę należy mieszać aby nam nie przywierała. Gorący dżem przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy kilka minut.
Smacznego!
Gabriela Borowiec
niedziela, 6 września 2015
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!