Kopytka z dyni

Dzieci prosiły o dokładkę mówiąc: Mamo daj jeszcze trochę tych żółtych kopytek... Kopytka z dyni i ziemniaków znakomicie sprawdzą się jako samodzielny obiad lub jako dodatek do dań głównych

Składniki:
  • 6 średnich ziemniaków
  • dynia hokkaido (około 950 g)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jaja
dodatkowo:
  • woda
  • olej
  • sól



Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Dynię przekrawamy, wydrążamy środek z pestkami i dzielimy na mniejsze części. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 st. Dynię pieczemy do miękkości. Ostudzone ziemniaki i dynię obraną ze skórki mielimy przez maszynkę do mięsa.



Do dyni i ziemniaków dodajemy obie mąki i wbijamy jajka. Zagniatamy dokładnie ciasto. Na oprószonej mąką stolnicy ciasto dzielimy na 6 części. Z każdej części formujemy wałek. Następnie kroimy skośne kopytka.



W dość dużym garnku gotujemy wodę z solą i odrobiną oleju. Wrzucamy po kilka kopytek na gotującą wodę i jak wypłyną na wierzch czekamy chwilkę i wyciągamy łyżką cedzakową. Kopytka podajemy ciepłe jako dodatek do obiadu, z sosem lub innymi dodatkami.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

12 komentarzy: