Pieczona gęś



Smaczne kawałki pieczonej gęsi, idealne na dzień św. Marcina

Składniki:

  • gęś 
  • mała główka czosnku 
  • majeranek 
  • ziele angielskie 
  • pieprz ziołowy 
  • papryka słodka 
  • sól 
 



Przygotowanie:

Gęś myjemy i osuszamy. Następnie dzielimy ją na małe porcje oraz mieszamy przyprawy. Kawałki gęsi nacieramy przyprawami oraz posypujemy posiekanym czosnkiem. 


Gęś odstawiamy na co najmniej 4 godziny. Potem wstawiamy przykryte mięso do nagrzanego piekarnika do 250 st. i pieczemy około 30 min., następnie zmniejszamy temp. do 190 st. i pieczemy około 2-2,5 godz. do miękkości. Pod koniec pieczenia mięso odkrywamy. Upieczoną gęś podałam z kopytkami z dyni i kiszonymi ogórkami (przepis na kopytka znajdziecie tutaj).

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

9 komentarzy:

  1. Prawdziwy rarytas!! Danie idealne na nowy rok :) U mnie w domu witamy go pieczoną kaczką z jabłkami bądź gęsia :)

    Wygląda bardzo smakowicie :-)

    Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyprobowalam. Moja tesciowa byla pod wrazeniem! Dzieki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja gęś nawet po 3-godzinach była twarda jak kamień nie dało się ugryźć.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to jest niemożliwe, że była twarda jak kamień. Czy pieczona była pod przykryciem w całości? Ogólna zasada mówi, że na jeden kilogram mięsa, przypada około 1 godzina pieczenia. Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Pięknie wyszła :) Smakowity obiad.
    Ja gęś robiłam raz jeden i na pewno będę musiała powtórzyć :) A smalec z gęsi jest jednym ze zdrowszych :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealna na nadchodzące święto :) Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealny obiad na św. Marcina. Wspaniale się prezentuje Twoja pieczona gęś z dodatkiem kopytek z dyni :)

    OdpowiedzUsuń