• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Królik w warzywach



Zdrowe, soczyste i delikatne mięso przygotowane w dużej ilości warzyw i przypraw. Super danie na świąteczny obiad lub przyjęcia

Składniki:

  • 1 królik (około 1,5 kg)
  • 4 całe marchewki średniej wielkości
  • 2 całe pietruszki średniej wielkości
  • 1/2 selera
  • 2 duże cebule (1 pokrojona w krążki, 1 cała)
  • 4 duże ząbki czosnku (2 pokrojone, 2 całe)
  • 1 duży pomidor bardzo drobno posiekany
  • masło klarowane lub smalec
  • papryka słodka
  • majeranek
  • rozmaryn (suszony i gałązki świeżego)
  • pieprz mielony
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • przyprawa Adżika lub innna mieszanka przypraw pikantnych
  • sól



Przygotowanie:

Królika dzielimy na porcje, nacieramy przyprawami i odkładamy do lodówki na noc.


Następnego dnia blaszkę lub brytfankę smarujemy masłem lub smalcem i przekładamy do niej królika. Obkładamy go warzywami i podlewamy 1/2 szklanki wody lub bulionem (w razie potrzeby dolewamy więcej). Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i dusimy pod przykryciem do miękkości (ok.80 min.). Co kilka minut mięso polewamy powstałym sosem. Pod koniec pieczenia na (ok. 10-15 min.) danie odkrywamy, aby mięso się delikatnie zarumieniło. 


Przygotowanego królika najlepiej podawać z ziemniakami, różnymi surówkami lub buraczkami. Powstały sos można zagęścić śmietaną.

Smacznego!



Gabriela Borowiec
6 Comments
królik, królik pieczony, królik pieczony w warzywach, królik w warzywach, mięsne
poniedziałek, 4 stycznia 2016
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
królik królik pieczony królik pieczony w warzywach królik w warzywach mięsne Królik w warzywach

Polecane przepisy

6 komentarze

  1. Marzena Szkodzińska4 stycznia 2016 20:57

    Przyznam się Gabrysiu że nigdy nie robiłam ani nie jadłam królika :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec4 stycznia 2016 21:00

      a ja robiłam pierwszy raz i wyszedł super, bardzo smaczne i ciekawe mięso, polecam :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  2. napiecyku5 stycznia 2016 15:07

    Smakowity miałaś obiad, mięso królika jest takie delikatne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. kociolek-pysznosci5 stycznia 2016 20:58

    Uwielbiam mięso z królika, jest pyszne ale za często jego nie jem niestety.
    Super to podanie w warzywach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  4. Anna G6 stycznia 2016 12:09

    Pysznie przyrządzony królik. Uwielbiamy w każdej wariacji

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  5. Anonimowy6 stycznia 2016 16:16

    to dopiero był królewski obiad. królik wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Ciasto cappuccino w 20 minut
  • thumbnails
    Sałatka wujka
  • thumbnails
    Kurczak pieczony w sosie serowym
  • thumbnails
    Ciasto z serków Danio
  • thumbnails
    Krakersik bez pieczenia
  • thumbnails
    Sernik siostry Anastazji

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria