Coś dla smakoszy szpinaku. Mięciutka, pachnąca czosnkiem drożdżowa buła z nadzieniem szpinakowym. Smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno
Wymiary formy: 38x12 cm
Składniki:
ciasto:
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru
- ok. 500 g mąki
- 1 szklanka lekko ciepłego mleka
- 50 g drożdży
- 3 łyżki roztopionego masła
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 800 g świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka bułki tartej
- sól i pieprz
- masło do smażenia
Przygotowanie:
Zagotowujemy wodę i zalewamy szpinak. Pozostawiamy go pod przykryciem na ok. 3 minut. W międzyczasie drobno siekamy cebulę i podsmażamy ją na maśle. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, sparzony i odsączony z wody szpinak oraz sól i pieprz. Wszystko mieszamy i dusimy do odparowania wody. Farsz odstawiamy do przestudzenia.Do wystudzonego dodajemy bułkę tartą i wszystko dokładnie mieszamy.
Następnie robimy zaczyn. Do lekko letniego mleka dodajemy cukier, pokruszone drożdże i 5 łyżek mąki. Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 15 minut). Po tym czasie w dużym naczyniu ubijamy 2 całe jajka, 1 żółtko (białko pozostawiamy do posmarowania rolady) z solą. Dodajemy do nich wyrośnięty zaczyn, masło oraz olej i stopniowo wsypujemy mąkę. Wyrabiamy ciasto tak, aby nie przyklejało się do ręki (w razie potrzeby dosypujemy mąki). Ponownie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. (musi podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt (wymiary dopasowujemy do wielkości foremki, można też ciasto podzielić na 2 części i upiec 2 mniejsze rolady).
Nakładamy wcześniej przygotowany farsz. Następnie zwijamy w roladę i smarujemy roztrzepanym białkiem. Potem obwijamy roladę papierem do pieczenia w formie tuby (nie zakrywamy boków i pozostawiamy lekki luz). Tak przygotowaną roladę układamy w keksówce i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy w temp. 180 st. ok. 35 minut. Podajemy na ciepło i na zimno. Wyśmienicie smakuje podana bezpośrednio po upieczeniu z sosem pieczarkowym lub grzybowym.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasto ze szpinakiem do barszczu pieczywo rolada drożdżowa ze szpinakiem rolada ze szpinakiem szpinak
Ale bym taką zjadła, z wielką chęcią.
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co ze szpinakiem.
Swietna,lubię szpinak.
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam podobną, tylko z dodatkiem ricotty do farszu. Pychotka
OdpowiedzUsuńŚwietna. Nigdy czegoś podobnego nie jadłam. Jeśli już to takie roladki jadam na słodko, na przykład z makiem. Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńPyszna i pięknie Ci wyszła, taka dopieczona mniamm 😃
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńWyszła bardzo, bardzo... smaczna. Polecam
OdpowiedzUsuńSuper przepis, dziękujemy....
OdpowiedzUsuń