Ciasto czekoladowe z musem malinowym



Szybkie w przygotowaniu, mocno wilgotne czekoladowe ciasto z dodatkiem zmiksowanych malin

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

  • 200 g masła
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki kakao
  • około 1 szklanka malin
  • cukier puder do posypania




Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie maliny miksujemy na mus.


Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sodę i kakao. Suche składniki mieszamy i wlewamy mleko, wbijamy jajka oraz dodajemy 8 łyżek zmiksowanych malin. Na koniec wlewamy ostudzone masło i wszystko mieszamy do połączenia składników. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. Ciasto pieczemy około 40 min. do suchego patyczka.


Ostygnięte ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!




Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

13 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda z tymi soczystymi malinkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Maliny z czekolada to polaczenie idealne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Boskieee ciasto, moja obowiązkowa pozycja latem

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham ciasta czekoladowe, choć nie od zawsze pałałam do nich taką miłością. Aż ślinka cieknie na sam widok. To dopiero musi być fantastyczny smak, a malinowe nuty - pyyycha! Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie apetyczne :) nie dość, że czekolada to jeszcze te malinki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ciasto idealne - aż cieknie ślinka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. i czekolada i maliny, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam pyszne ciacho! Super wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ apetycznie wygląda, zjadłabym kawałeczek a nawet dwa

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ musiało być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  11. czekolada i maliny to genialne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  12. zrobiłam dziś i wyszło mega pyszne. Polecam wszystkim, którzy uwielbiają czekoladowe ciasta!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Totalna klapa , zakalec nie polecam tego przepisu !

    OdpowiedzUsuń