Aromatyczna nalewka z owoców pigwy lub pigwowca o pięknym bursztynowym kolorze to jedna z najlepszych domowych nalewek
Ilość: 2 l nalewki
Składniki:
- 1 kg pigwy (pigwowca) oczyszczonej z gniazd nasiennych
- 1 kg cukru
- 1/2 l wódki
- opcjonalnie spirytus
Przygotowanie:
Nalewkę z pigwy lub pigwowca wykonujemy w ten sam sposób. Owoce pigwy myjemy, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je w grubsze plasterki. Do słoja partiami wsypujemy owoce pigwy i cukier.
Słój odstawiamy w ciepłe miejsce i od czasu do czasu całość mieszamy, aby cukier się rozpuścił, a owoce puściły sok. Po tym czasie owoce z sokiem zalewamy wódką i odstawiamy na około 3 tygodnie.
Po upływie wyżej wymienionego czasu nalewkę filtrujemy przez gazę i zlewamy do butelek. Owoce z nalewki możemy przechowywać w lodówce i wykorzystać jako dodatek do herbaty lub ciast. Nalewkę możemy wzmocnić spirytusem, należy jednak dodawać go stopniowo, aby pigwówka nie wyszła za mocna. Butelki dobrze zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce na co najmniej 3 miesiące, żeby nalewka dojrzała. Pigwówka im jest starsza, tym lepiej smakuje. Pamiętajmy nalewka to trunek tylko dla dorosłych!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
nalewka pigwówka nalewka z pigwowca nalewka z pigwy nalewki pigwa pigwowiec pigwówka
Mamy krzew pigwy w ogrodzie, może się skuszę na taki trunek :)
OdpowiedzUsuńJeśli krzew, to jest to pigwowiec. Pigwy rosną na drzewach...
UsuńNalewka taka jak w przepisie smakuje mojej żonie. Dla mnie za słaba i za słodka :)
OdpowiedzUsuńmój przepis:
Mieszam wódkę i spirytus w stosunku 1:1;
Zalewam tym owoce (bez cukru);
Po trzech tygodniach zlewam (nastaw nr 1), a owoce zasypuję cukrem i zalewam wódką;
po kolejnych trzech tygodniach nastaw nr 2 zlewam;
Do nastawu nr 1 dolewam tyle nastawu nr 2 by słodycz była według mego gustu;
Nalewkę rozcieńczam wodą, bo tak zrobiona ma ze 60%;
Resztę nastawu nr 2 oddaję żonie :)
ja tą nalewkę wzmacniam dodając trochę spirytusu, ale nie za dużo, bo jako kobieta lubię takie "babskie trunki" :) Pozdrawiam!
UsuńSmacznie wygląda. Jeszcze nie robiłam pigwówki, ale muszę się kiedyś za nią zabrać :-)
OdpowiedzUsuńZnam ten smak :) Moja mama robi. W tym roku nie robimy, bo zostało jeszcze z tamtego troszkę. Pozdrowionka!
OdpowiedzUsuńnajlepsza nalewka w smaku ze wszystkich, bardzo ładny kolorek, chyba już długo stoi
OdpowiedzUsuńnalewka im dłużej stoi tym lepszy kolor ma, a ta na zdjęciu jest roczna :)
Usuńpo jakim czasie można zalewać wódką? już mam sok i cukru nie widać
OdpowiedzUsuńjeżeli masz sok, a cukier się rozpuścił to możesz śmiało zalewać wódką :)
Usuńnastawione, zobaczymy w zimie jak w smaku
OdpowiedzUsuńNie piłem jeszcze nalewki z pigwy ale widzę, że wszyscy zachwalają, to może czas spróbować.
OdpowiedzUsuńWolę 0,5 czystej, niż mam to robić i potem czekać 3 miesiące
OdpowiedzUsuń