Schab 10 minutowy - domowa wędlina

Nie ma nic lepszego jak domowa wędlina. Nigdy nie wyszedł mi schab taki miękki i soczysty jak z tego przepisu. Odkąd wypróbowałam przepis na schab 10 minutowy to z innego przepisu nie korzystam. Tak przygotowany schab jest idealny na kanapki, znakomicie sprawdza się w święta podany na półmisku


Składniki:
  • 1 kg schabu w kawałku
  • 2 l wody
  • 4 łyżki soli
  • 2 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskie
  • 1 główka czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
  • 2 łyżki majeranku




Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę. Dodajemy sól, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, majeranek, majonez i czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie myjemy mięso, usuwamy ewentualne błony i wkładamy do wody z resztą składników. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut. Następnie zdejmujemy z gazu i odstawiamy mięso z zalewą do wystygnięci na minimum 6 godz.


Po tym czasie ponownie całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Całość ponownie odstawiamy do wystygnięcia na minimum 6 godz. Moje mięso w zalewie stało całą noc. Po tym czasie schab wyjmujemy z zalewy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Schab podajemy pokrojony w plasterki tak jak wędlinę.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!