Nie ma nic lepszego jak domowa wędlina. Nigdy nie wyszedł mi schab taki miękki i soczysty jak z tego przepisu. Odkąd wypróbowałam przepis na schab 10 minutowy to z innego przepisu nie korzystam. Tak przygotowany schab jest idealny na kanapki, znakomicie sprawdza się w święta podany na półmisku
- 1 kg schabu w kawałku
- 2 l wody
- 4 łyżki soli
- 2 liście laurowe
- kilka kulek ziela angielskie
- 1 główka czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
- 2 łyżki majeranku
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę. Dodajemy sól, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, majeranek, majonez i czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie myjemy mięso, usuwamy ewentualne błony i wkładamy do wody z resztą składników. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut. Następnie zdejmujemy z gazu i odstawiamy mięso z zalewą do wystygnięci na minimum 6 godz.
Po tym czasie ponownie całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Całość ponownie odstawiamy do wystygnięcia na minimum 6 godz. Moje mięso w zalewie stało całą noc. Po tym czasie schab wyjmujemy z zalewy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Schab podajemy pokrojony w plasterki tak jak wędlinę.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
domowa wędlina przekąski schab w 10 minut schab10 minutowy wędlina wędlina na wielkanoc Wielkanoc
To najlepszy przepis na 10 minutowy schab. Prosty a wędlina zawsze wychodzi pyszna i soczysta.
OdpowiedzUsuńNa 2 litry wody 4 łyżki soli to się schabu nie da zjeść sama sól. Próbowałam potem mosialam schab moczyć w wodzie bo był taki słony że nie dało się jesc
OdpowiedzUsuń4 łyżki soli to jakies nieporozumienie.Aż się boję skorzystać z tego przepisu.
OdpowiedzUsuń