Schab 10 minutowy - domowa wędlina

Nie ma nic lepszego jak domowa wędlina. Nigdy nie wyszedł mi schab taki miękki i soczysty jak z tego przepisu. Odkąd wypróbowałam przepis na schab 10 minutowy to z innego przepisu nie korzystam. Tak przygotowany schab jest idealny na kanapki, znakomicie sprawdza się w święta podany na półmisku


Składniki:
  • 1 kg schabu w kawałku
  • 2 l wody
  • 4 łyżki soli
  • 2 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskie
  • 1 główka czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
  • 2 łyżki majeranku




Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę. Dodajemy sól, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, majeranek, majonez i czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie myjemy mięso, usuwamy ewentualne błony i wkładamy do wody z resztą składników. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut. Następnie zdejmujemy z gazu i odstawiamy mięso z zalewą do wystygnięci na minimum 6 godz.


Po tym czasie ponownie całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Całość ponownie odstawiamy do wystygnięcia na minimum 6 godz. Moje mięso w zalewie stało całą noc. Po tym czasie schab wyjmujemy z zalewy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Schab podajemy pokrojony w plasterki tak jak wędlinę.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

20 komentarzy:

  1. To najlepszy przepis na 10 minutowy schab. Prosty a wędlina zawsze wychodzi pyszna i soczysta.

    OdpowiedzUsuń
  2. Na 2 litry wody 4 łyżki soli to się schabu nie da zjeść sama sól. Próbowałam potem mosialam schab moczyć w wodzie bo był taki słony że nie dało się jesc

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie zrobiłam z 4 łyzkami soli i nie jest za słony. Proszę nie panikować, najpierw spróbować, potem krytykować.

      Usuń
  3. 4 łyżki soli to jakies nieporozumienie.Aż się boję skorzystać z tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Porozumienie, porozumienie. Zrób, a nie przestaniesz się zachwycać.

      Usuń
  4. Idealna ilość soli😇 Ja dodałam od siebie rozmaryn i płatki chili.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziesięcio minutową a gotuję się trzy razy po pięć minut i te cztery łyżki soli na dwa litry wody to wyjdzie solanka. Coś z tym przepisem nie tak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 2 razy się gotuje tak jak w przepisie. Z przepisem jest wszystko ok

      Usuń
    2. Bzdura, ta ilość soli, jest akurat. Oczywiście nie kopiaste łyżki. Robiłam nie raz i jakoś nie musiałam moczyć, cudaczyć, jak pisze poprzedniczka.

      Usuń
    3. Robiłam ten schab, jest idealny

      Usuń
  6. No skoro musisz po swojemu, to gotuj 3 razy. Ja gotuję 2 razy, ilość soli i pozostałych składników zgodnie z przepisem i pychotka wychodzi. Smacznego.

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy można też jeść na ciepło . Np podgrzać sobie na patelni plasterek lub w małej ilości wody poddusić ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na ciepło nie próbowałam

      Usuń
    2. Ja zrobiłam sos pieczarkowy i włożyłam do niego do podgrzania plastry schabu i dobrze pogrzałam, pycha. A teraz planuję zrobić sos chrzanowy i do niego włożyć plastry schabu.

      Usuń
  8. Czy może być szynka a nie schab?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robię z tego przepisu od bardzo dawna Schab,karczek,szynkę i wychodzi rewelacyjnie asma

      Usuń
  9. Witam z tego przepisu robiłam już kilka razy schab karczek boczek szyneczke i jak na jedną porcję soli i przypraw jest ok., ale gotuję więcej mięs to po prostu powielam przyprawy i wszystko smaczne

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepis bardzo dobry a schab wyśmienity😊

    OdpowiedzUsuń
  11. Również skorzystałem z przepisu. Dla mnie przyprawy i cały przepis w punkt... Idealne. Super. Dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobiłam zmniejszając ilość soli to był za jałowy a posztym rewelacja na kanapki

    OdpowiedzUsuń