Surówka weselna

Przepis na tą surówkę dawno temu Mama dostała od Pani, która była kucharką na weselach. Zachwalała tą surówkę i mówiła, że zawsze znika kiedy ją podają. Mama często robiła ją do obiadu, a szczególnie kiedy mieliśmy gości. Teraz sama sięgam po ten przepis. Mój Mąż uwielbia ją dodawać do hamburgerów🍔 Jeżeli macie ochotę na prostą surówkę z kapusty, która wszystkim na pewno przypadnie do gustu, to polecam Wam wypróbować właśnie ten przepis


Składniki:
  • 600 g kapusty białej
  • 2 małe jabłka
  • 1 mała czerwona cebula
  • 150 g ulubionych ogórków konserwowych
  • 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • sól i pieprz do smaku


Waga podanych warzyw jest przed obraniem/ przygotowaniem. W oryginalnym przepisie na surówkę w składnikach były podane ogórki w musztardzie. W spiżarce mam zapas różnych ogórków konserwowych i wolę korzystać ze swoich zapasów niż je kupować, dlatego też ogórki u musztardzie zamieniłam na konserwowe. Robiłam ten przepis wielokrotnie, czasami ze zwykłymi ogórkami konserwowymi, a czasami z ogórkami Shoarma. Obie wersje sprawdziły się idealnie, dlatego polecam do tej surówki użyć ulubione ogórki konserwowe.


Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy. Obrane jabłka, cebule i ogórki kroimy w drobną kostkę. Czosnek siekamy. Do przygotowanych składników dodajemy majonez i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 komentarze:

  1. Dzien Dobry
    Czy surówka musi sie macerowac np w lodówce? Jesli tak to jak dugo.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń