Świąteczne krokiety - ekspresowy przysmak na Wigilię i Święta

Święta Bożego Narodzenia w naszym domu nie mogą się obejść bez krokietów. W pełnym obowiązków i zabieganym przedświątecznym czasie nie zawsze są siły i ochota na długie przesiadywanie w kuchni. Dlatego podsyłam Wam przepis na ekspresowe krokiety. Robi się je znacznie szybciej niż tradycyjne krokiety z naleśnikami. Krokiety z chleba tostowego są bardzo smaczne, a zwłaszcza podane z kubkiem ciepłego barszczyku. U nas właśnie takie zestawienie jest uwielbiane. Więcej ciekawych przepisów na świąteczne krokiety znajdziecie tutaj


Składniki:
  • 20 kromek chleba tostowego
  • 1 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 300 g tartego sera mozzarella
  • 3 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia


Ilość krokietów można dostosować do własnych potrzeb. Z jednej kromki chleba tostowego wychodzi jeden krokiet. Ja przygotowałam krokiety z całego chleba tostowego bez piętek, wyszło mi 20 krokietów. Najlepiej smakują podane na ciepło z domowym barszczykiem.


Przygotowanie:

Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w kostkę. Na patelnię dajemy masło, cebulę i pieczarki. Solimy i pieprzymy do smaku. Wszystko smażymy, aż woda odparuje. Gotowe pieczarki odstawiamy do wystygnięcia. Zimne pieczarki mieszamy z serem mozzarella.


Kromki chleba tostowego rozwałkowujemy na cienkie placki. Na kromkę chleba kładziemy pieczarki i zawijamy w roladkę.


Jajka roztrzepujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Roladki z chleba tostowego obtaczamy w jajku, a następnie w bułce tartej. Tak przygotowane krokiety smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano z każdej strony. Usmażone krokiety odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Krokiety podajemy na ciepło z barszczykiem.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 komentarze:

  1. Czy te krokieciki można przygotować też z chleba bezglutenowego? Jeśli tak, jaki będzie najlepszy?

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy takie krokiety można zamrozić?

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy ty krokiety po usmażeniu nie będzie czuć że są zrobione z chleba tostowego

    OdpowiedzUsuń