Ucierane ciasto ze śliwkami

Pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto ze śliwkami idealne na jesienne popołudnia

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:
  • 2 szklanki maki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 500 g śliwek



Przygotowanie:

Śliwki myjemy, osuszamy dzielimy na połówki i usuwamy pestki. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka ucieramy z cukrem. Cały czas ucierając dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i lekkim strumieniem wlewamy ostygnięte masło.



Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy połówki śliwek skórką do dołu i lekko je wciskamy. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st. przez około 50 min.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

13 komentarzy:

  1. takie proste ciasta mi smakują najbardziej

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię ciasta ucierane. Szybie, pyszne! Z owocami najlepsze :) Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam ciasta ucierane,są proste i smaczne

    OdpowiedzUsuń
  4. najlepsze ciasto ze śliwkami

    OdpowiedzUsuń
  5. proste i pyszne :) a Twoje zdjęcie soczystej śliwki w cieście doprowadza mnie do ślinotoku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ...na pewno pyszne, takie zrobię na pewno. Na fotce Wachowicz bowiem w ten sposób tu dotarłam widoczny makabryczny zakalec, szczególnie od strony pieczenia-blachy! No i co oni polecają na głównej stronie :( Obciach i tyle!
    peny

    OdpowiedzUsuń
  7. cudowny blog !!!!! podziwiam !!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto pyszne. Dodalam jeszcze otarta skorke z cytryny . Jest naprawde pycha

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie włożyłam do piekarnika. Na pewno będzie pycha 😋

    OdpowiedzUsuń