Ciasto z jabłkami



Proste w przygotowaniu ciasto z kawałkami jabłek, polane czekoladą. Idealny pomysł na puszysty, pachnący i smaczny deser

Średnica formy: 24 cm

Składniki:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jabłka
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady



Przygotowanie:

Jajka miksujemy z cukrami na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Wszystko dalej miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. W międzyczasie obieramy jabłka i kroimy na małe kawałki. Potem wykładamy do tortownicy połowę ciasta, na nie układamy połowę pokrojonych jabłek, które zalewamy drugą częścią ciasta. Wierzch pokrywamy pozostałymi owocami. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 st. i pieczemy około 50 minut. 


Wystudzone ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą w kąpieli wodnej.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

7 komentarzy:

  1. wygląda rewelacyjnie :)
    jabłka i gorzka czekolada to pyszny duet :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste i pyszne :) Ostatnio chodziło za mną ciasto z musem jabłkowym, ale to mogłoby godnie zastąpić takie z musem. Pozdrowionka ciepłe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. proste i pyszne :) Czyli tak jak lubię!

    OdpowiedzUsuń
  4. właśnie piekę, ale zapach w domciu

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam mniam! lubię takie ciasta

    OdpowiedzUsuń