Kurczak pieczony na butelce piwa

Rumiany i soczysty kurczak upieczony na butelce piwa z warzywami. Próbowałam wiele przepisów na kurczaka pieczonego w całości, ale ten pieczony na butelce piwa okazał się strzałem w 10, wszyscy go zachwalają

Składniki:
  • 1 cały kurczak (około 2 kg)
  • 1 butelka jasnego piwa (500 ml)
  • około 500 g ziemniaków
  • 2 duże marchewki
  • 1 cebula
  • pieprz i sól
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • papryka słodka
  • majeranek
  • przyprawa do drobiu
  • olej
  • 1 szklanka wody



Przygotowanie:

Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. W misce mieszamy majeranek, paprykę słodką, przyprawę do drobiu, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i kilka łyżek oleju.



Kurczaka nacieramy przygotowaną marynatą z każdej strony, nawet w środku (możemy odstawić przykrytego do zamarynowania). W misce z letnią wodą moczymy butelkę z piwem, aby naklejki odeszły. Następne odlewamy 1 szklankę piwa do podlewania kurczaka. Zamarynowanego kurczaka nabijamy na butelkę, tak aby szyjka butelki wystawała u góry. Stawiamy go na blasze piekarnikowej lub dużym naczyniu żaroodpornym.


Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 2 godz. (zasada jest taka, że ile waży cały kurczak tyle godzin pieczemy). Na blaszkę piekarnikową nalewamy około 1 szklankę wody. Co jakiś czas kurczaka polewamy odlanym piwem. Jeżeli piwo w butelce nie pieni się, możemy wsypać odrobinę soli. W międzyczasie ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w plasterki, a cebulę kroimy w piórka. Około 40 min. przed końcem pieczenia dookoła kurczaka układamy warzywa i posypujemy je lekko solą. Kurczaka porcjujemy i podajemy z upieczonymi warzywami.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

11 komentarzy:

  1. Takiego przepisu nie znałam. Musi być pyszny. Wygląda naprawdę apetycznie. Pozdrowionka ciepłe. Miłego wieczoru :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam tak pieczonego kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. twoje przepisy są zarąbiste

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale teraz mam smaka na takiego kurczaka :P
    Szkoda, że będę takiego mógł spróbować dopiero jutro.

    OdpowiedzUsuń
  5. cóż za prezencja ;) zawsze chciałam takiego ptasiora upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo mnie korci, żeby przepis wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy można użyć piwa bezalkoholowego?

    OdpowiedzUsuń