Rolada ziemniaczana z mięsno - warzywnym farszem, pieczona w piekarniku. To świetny pomysł na obiad lub przystawkę. Wygląda efektownie, cudownie pachnie ziołami i wyśmienicie smakuje
Wymiary formy: 38x12 cm
Składniki:
ciasto:
- 1 kg ziemniaków
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kaszy manny
- 2 jajka
- 3 łyżki masła
- gałka muszkatołowa
- sól
- 300 g mięsa mielonego (wieprzowego lub drobiowego)
- 3 średnie marchewki
- 1 średnia pietruszka
- 1 mały seler
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- sól i pieprz
- zioła prowansalskie
- tłuszcz do podsmażenia mięsa
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. W drugim garnku gotujemy marchewkę, seler i pietruszkę. Ugotowane ziemniaki i warzywa odstawiamy do wystudzenia. W międzyczasie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy posiekany czosnek i na koniec mięso mielone. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i smażymy około 4 min. Odstawiamy do przestudzenia. Następnie mielimy w maszynce do mięsa ziemniaki, potem marchewkę, a na koniec pietruszkę z selerem.
Do zmielonych ziemniaków dodajemy mąki, kaszę, jajka, gałkę muszkatołową oraz 2 łyżki roztopionego i ostudzonego masła. Z wszystkich składników wyrabiamy gładką masę (w razie potrzeby dodajemy mąkę).
Powstałe ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Na ciasto rozkładamy warstwami marchewkę, mięso oraz seler z pietruszką. Wszystko posypujemy ziołami.
Całość zwijamy w roladę, końce składamy do środka i smarujemy ją pozostałym, roztopionym masłem. Tak powstałą roladę zawijamy w papier do pieczenia i przekładamy do foremki. Pieczemy około 60 min. w 180 st. Pod koniec pieczenia rozcinamy papier, aby rolada się zarumieniła.
Najlepiej smakuje na ciepło z sosem pomidorowym lub grzybowym.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
marchewka mięsne mięso mielone obiad pieczona rolada ziemniaczana pietruszka rolada ziemniaczana rolada ziemniaczana z mięsem warzywami seler ziemniaki
Genialnie wygląda ta rolada! Aż ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam też do mnie http://kuchnia-magdaleny.blogspot.com/
ostatnio Twoje przepisy bardzo przypadają mi do gustu
OdpowiedzUsuńPyszna ta rolada :) Wygląda naprawdę apetycznie. Kto by pomyślał, że z ziemniaków można wyczarować takie rzeczy? No, no! Chciałoby się jej spróbować. Pozdrawiam cieplutko, piątkowo :)
OdpowiedzUsuńa to dopiero pomysł z tą rolada, muszę wypróbowac :)
OdpowiedzUsuńpalce lizać zapraszam do mnie
OdpowiedzUsuńhttp://filmowyzbiornik.blogspot.com/
ale pyszne:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, wyszła przepyszna. Wszystkim bardzo smakowała, dzięki za przepis...
OdpowiedzUsuńA czym zastąpić można jajka? Pyta mama alergika
OdpowiedzUsuńCo za pyszności...., palce lizać.
OdpowiedzUsuńMniam, mniam, pyszności. Polecam przepis.
OdpowiedzUsuń