Rolada ziemniaczana


Rolada ziemniaczana z mięsno - warzywnym farszem, pieczona w piekarniku. To świetny pomysł na obiad lub przystawkę. Wygląda efektownie, cudownie pachnie ziołami i wyśmienicie smakuje

Wymiary formy: 38x12 cm

Składniki:

ciasto:
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól
farsz:
  • 300 g mięsa mielonego (wieprzowego lub drobiowego)
  • 3 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól i pieprz
  • zioła prowansalskie
  • tłuszcz do podsmażenia mięsa



Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. W drugim garnku gotujemy marchewkę, seler i pietruszkę. Ugotowane ziemniaki i warzywa odstawiamy do wystudzenia. W międzyczasie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy posiekany czosnek i na koniec mięso mielone. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i smażymy około 4 min. Odstawiamy do przestudzenia. Następnie mielimy w maszynce do mięsa ziemniaki, potem marchewkę, a na koniec pietruszkę z selerem.



Do zmielonych ziemniaków dodajemy mąki, kaszę, jajka, gałkę muszkatołową oraz 2 łyżki roztopionego i ostudzonego masła. Z wszystkich składników wyrabiamy gładką masę (w razie potrzeby dodajemy mąkę). 



Powstałe ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Na ciasto rozkładamy warstwami marchewkę, mięso oraz seler z pietruszką. Wszystko posypujemy ziołami. 



Całość zwijamy w roladę, końce składamy do środka i smarujemy ją pozostałym, roztopionym masłem. Tak powstałą roladę zawijamy w papier do pieczenia i przekładamy do foremki. Pieczemy około 60 min. w 180 st. Pod koniec pieczenia rozcinamy papier, aby rolada się zarumieniła. 


Najlepiej smakuje na ciepło z sosem pomidorowym lub grzybowym.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

9 komentarzy:

  1. Genialnie wygląda ta rolada! Aż ślinka cieknie ;)
    Zapraszam też do mnie http://kuchnia-magdaleny.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. ostatnio Twoje przepisy bardzo przypadają mi do gustu

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna ta rolada :) Wygląda naprawdę apetycznie. Kto by pomyślał, że z ziemniaków można wyczarować takie rzeczy? No, no! Chciałoby się jej spróbować. Pozdrawiam cieplutko, piątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a to dopiero pomysł z tą rolada, muszę wypróbowac :)

    OdpowiedzUsuń
  5. palce lizać zapraszam do mnie
    http://filmowyzbiornik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam, wyszła przepyszna. Wszystkim bardzo smakowała, dzięki za przepis...

    OdpowiedzUsuń
  7. A czym zastąpić można jajka? Pyta mama alergika

    OdpowiedzUsuń
  8. Co za pyszności...., palce lizać.

    OdpowiedzUsuń