Bardzo prosta w przygotowaniu, tania i smaczna zapiekanka makaronowa z pieczarkami i kiełbasą
Wymiary formy: 21x25 cm
Składniki:
- 350 g makaronu rurki (około 3/4 opakowania)
- 1 laska kiełbasy
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 250 g sera żółtego
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 1/2 szklanki wody
- 1 mały pomidor
- sól i pieprz
- oregano
- olej
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i podsmażamy z odrobina oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem oraz całość podsmażamy, aż większość wody z pieczarek odparuje.
Dno naczynia żaroodpornego smarujemy odrobiną oleju. Układamy dwie warstwy makaronu jeden obok drugiego (jak na zdjęciu, staramy się, aby był równo i szczelnie ułożony, dla uzyskania po rozkrojeniu zapiekanki ładnego efektu wizualnego). Dla leniwych można wsypać makaron do naczynia i nic z nim nie robić. Następnie makaron przysypujemy garścią sera żółtego oraz zalewamy koncentratem rozmieszanym z wodą i oregano (lub zmiksowanymi pomidorami, albo pomidorami z puszki), tak aby podczas zapiekania makaron skleił się ze sobą.
Potem układamy warstwę podsmażonych pieczarek z cebulą i kiełbasą. Całość przysypujemy resztą sera, a na wierzch układamy dla ozdoby kilka plasterków pieczarek i pokrojonego pomidora. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. i zapiekamy około 25 - 30 min.
Smacznego!
Gabriela Borowiec
poniedziałek, 10 października 2016
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!