Bardzo prosta w przygotowaniu, tania i smaczna zapiekanka makaronowa z pieczarkami i kiełbasą
Wymiary formy: 21x25 cm
Składniki:
- 350 g makaronu rurki (około 3/4 opakowania)
 - 1 laska kiełbasy
 - 500 g pieczarek
 - 1 duża cebula
 - 250 g sera żółtego
 - 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
 - 1 1/2 szklanki wody
 - 1 mały pomidor
 - sól i pieprz
 - oregano
 - olej
 
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i podsmażamy z odrobina oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem oraz całość podsmażamy, aż większość wody z pieczarek odparuje.
Dno naczynia żaroodpornego smarujemy odrobiną oleju. Układamy dwie warstwy makaronu jeden obok drugiego (jak na zdjęciu, staramy się, aby był równo i szczelnie ułożony, dla uzyskania po rozkrojeniu zapiekanki ładnego efektu wizualnego). Dla leniwych można wsypać makaron do naczynia i nic z nim nie robić. Następnie makaron przysypujemy garścią sera żółtego oraz zalewamy koncentratem rozmieszanym z wodą i oregano (lub zmiksowanymi pomidorami, albo pomidorami z puszki), tak aby podczas zapiekania makaron skleił się ze sobą.
Potem układamy warstwę podsmażonych pieczarek z cebulą i kiełbasą. Całość przysypujemy resztą sera, a na wierzch układamy dla ozdoby kilka plasterków pieczarek i pokrojonego pomidora. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. i zapiekamy około 25 - 30 min.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
kiełbasa makaron obiad pieczarki zapiekanka makaronowa zapiekanka makaronowa z pieczarkami i kiełbasą zapiekanka na obiad zapiekanki
ale prosta do zrobienia, a wygląda genialnie, robie
OdpowiedzUsuńW przekroju wygląda bombowo. Lubię makaron i makaronowe zapiekanki. Pycha! Wspaniała propozycja. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńjaka równiutka, znając mnie,ja bym to wszystko rzuciła byle jak :D pycha !
OdpowiedzUsuńprezentuje się rewelacyjnie, się trochę napracowałaś żeby te kluchy poukładać :D
OdpowiedzUsuńzrobię dziś na kolację
OdpowiedzUsuńnajlepsza zapiekanka jaką jadłam, zero wydziwień, a prostota, dlatego smak genialny
UsuńSuper taka zapiekanka musi smakować :)
OdpowiedzUsuńTa zapiekanka wygląda wspaniale, aż żal ją zjeść :]
OdpowiedzUsuńZjadła bym całą blaszkę :)
OdpowiedzUsuńwyszła mi taka jak twoja, dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńwszystko się zgadza, lecz jaka powinna być wielkość naczynia w którym robić mam tą zapiekankę pozdrawiam smiling
OdpowiedzUsuńwielkość naczynia podana jest nad składnikami :) Pozdrawiam!
Usuńmakaron zdecydowanie u mnie przoduje :)
OdpowiedzUsuń