Placek do barszczu

Kruche ciasto z farszem z kiszonej kapusty i pieczarek, czyli świetna propozycja dla zapracowanych. Placek szybko się robi i dobrze sprawdzi się do barszczu zamiast tradycyjnych pasztecików i krokietów

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

  • 3 szklanki mąki 
  • 250 g masła 
  • 3 żółtka 
farsz:
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 500 g pieczarek 
  • 1 duża cebula 
  • sól i pieprz 
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 jajko



Przygotowanie:

Mąkę, żółtka i masło siekamy oraz zagniatamy ciasto (jeżeli jest trudno zagnieść można dodać łyżkę śmietany). Ciasto dzielmy na pół i wkładamy do schłodzenia do lodówki na około 60 minut. W międzyczasie kapustę gotujemy do miękkości, a pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy, dodajemy pieczarki oraz doprawiamy solą i pieprzem. Całość smażymy do odparowania wody. Ugotowaną kapustę odciskamy z nadmiaru wody (można ją posiekać) i mieszamy z pieczarkami, jajkiem i kaszą manną. Farsz w razie potrzeby doprawiamy. Jedną cześć ciasta rozwałkowujemy, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Następnie równomiernie rozkładamy farsz.



 Rozwałkowujemy drugą część ciasta, przykrywamy farsz i nakłuwamy widelcem. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 50 min. Placek najlepiej smakuje podany na ciepło z barszczem.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

16 komentarzy:

  1. super pomysł, czego ja na to nie wpadłam, zapisuję przepis na święta, już nie będę męczyć się z kapuśniaczkami

    OdpowiedzUsuń
  2. Z daleka można by rzecz, że to placek na słodko. To by się dopiero człowiek pomylił. U mnie takie pyszności do barszczyku są podawane w formie mini-bułeczek. Ale placek muszę przetestować. Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak dla mnie pomysł z plackiem rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  4. fajowe i można kombinować z farszem, zrobię na dniach, jak zasmakuje to na święta będzie obowiązkowo

    OdpowiedzUsuń
  5. czy placek można zamrozić przed świętami?

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy pomysł, jeszcze takiego ciasta nie jadłem. Może już czas spróbować? 😊🍁🍃🌸🌿🌳🍂🌿
    http://magicznyswiatroslin.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. czy placek wyjdzie z farszem mięsnym? chyba tak piecze się 50min

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, powinien wyjść, widziałam takie placki też z mięsnym farszem :)

      Usuń
  8. ugotować kapustę kiszoną? to konieczne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. obawiam się, że kapusta się nie upiecze i będzie twarda :)

      Usuń
    2. Przeciez Faraz jest z ugotowanej kiszonej kapusty🤗😉

      Usuń
  9. Witam mam pytanko czy kruche mięknie pod wpływem czasu lub farszu? I jak najlepiej podgrzać przed podaniem w piekarniku??

    OdpowiedzUsuń
  10. A można zrobić w formie babeczki?

    OdpowiedzUsuń