Przepis na ten miodownik mam z pożółkłej kartki w notatniku Mamy. Masa do przełożenia z kwaśnej smietany jest przepyszna, inna niż wszystkie, a ciasto z dnia na dzień smakuje jeszcze lepiej
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
blaty miodowe:
- 2 1/3 szklanki mąki
- 150 g masła
- 2 jajka
- 3 łyżki miodu (u mnie wielokwiatowy)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 płaska łyżeczka sody
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka śmietany 18%
- 2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g masła
- 2 opakowania cukru waniliowego
- wiórka kokosowe
Na stolnicę wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy masło, miód, cukier i sodę oraz zagniatamy. Ciasto dzielimy na trzy równe porcje. Każdą część rozwałkowujemy na wielkość formy. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaty pieczemy oddzielnie w temp. 180 st. przez około 15 min.
Upieczone miodowe blaty studzimy. Gdy mamy upieczone blaty robimy masę. W garnku gotujemy mleko z masłem i cukrem. Jajka, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i śmietanę dokładnie miksujemy, aby nie było grudek. Następnie wlewamy masę jajeczną na gotujące się mleko i cały czas mieszamy oraz gotujemy do zgęstnięcia. Gorącą masą przekładamy blaty, wierzch ciasta również smarujemy i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto należy schłodzić w lodówce, najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
blaty miodowe ciasta ciasto miodowe masa śmietanowa miodownik miodownik z masą śmietanową miód
Jakże pysznie wygląda Twój miodownik. Nigdy go nie robiłam. Ale teraz zapisuję Twój przepis i chętnie zrobię :)
OdpowiedzUsuńCudnie się prezentuje :-)
OdpowiedzUsuńDwie najlepsze pod słońcem rzeczy - miodownik i masa śmietankowa. Zaklęte w jedno ciasto. Wspaniałe, doskonałe. Ach, bardzo jestem ciekawa tego smaku! Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie)))
OdpowiedzUsuńWitam, czy śmietana ma być kwaśna?
OdpowiedzUsuńJuż doczytałam :) kwaśna ma być :)
UsuńNajlepiej smakuje następnego dnia - chyba bym nie wytrzymała ;) :D
OdpowiedzUsuńWlasnie zrobilam miodownik z Pani przepisu.Skosztowalam masy-przepyszna. Na calosc czekamy do jutra :)
OdpowiedzUsuń2i1/3szk.maki wystarczy na 3 blaty.
OdpowiedzUsuńspokojnie wystarczy, to nie jest duża blaszka :)
UsuńPrzepyszny‼ ja na górę dałam polewę kakaową i na pół ciasta cukiereczki na wierzch a na pół wiórka i też smaczne :))
OdpowiedzUsuńa jak nie mam takiej blaszki, mam ta standardowa 22x33?
OdpowiedzUsuńTo trzeba zwiększyć proporcje lub rozwalkowac cieniej ciasto jak się uda, wtedy będzie niższe
UsuńSuper wypróbuję bo jeszcze , takiej masy do miodownika ze śmietaną nie robiłam .
OdpowiedzUsuńA cukier ma być wanilinowy czy cukier z wanilią?
OdpowiedzUsuńKtóry wolisz
UsuńLubię te przepisy tylko wkurza mnie to, gdy nie ma podanych rozmiarów blachy, trzeba się na kombinować
OdpowiedzUsuńW tym przepisie jest podany rozmiar blaszki,ma wymiary 24×28
UsuńA rozmiar blaszki kest podany spód blaszki czy góra?😉
OdpowiedzUsuńgóra
UsuńIle dni wcześniej można zrobić to ciasto?jak chcę zrobić na święta to można jutro upiec spody a we wtorek już masę czy nie bardzo?
OdpowiedzUsuńOczywiście możesz tak zrobić
UsuńRozumiem że do masy całe jajka A nie tylko żółtka?
OdpowiedzUsuńTak
UsuńMasa mi się lekko ścięła. Co robić ? wylewać na ciasto, czy robić nową ??
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne, goście zachwyci.
OdpowiedzUsuńWejdzie na stałe do moich wypieków.