Miodownik z masą śmietanową

Przepis na ten miodownik mam z pożółkłej kartki w notatniku Mamy. Masa do przełożenia z kwaśnej smietany jest przepyszna, inna niż wszystkie, a ciasto z dnia na dzień smakuje jeszcze lepiej

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

blaty miodowe:
  • 2 1/3 szklanki mąki
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki miodu (u mnie wielokwiatowy)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka sody
masa śmietanowa:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 2 opakowania cukru waniliowego
dodatkowo:
  • wiórka kokosowe



Przygotowanie:

Na stolnicę wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy masło, miód, cukier i sodę oraz zagniatamy. Ciasto dzielimy na trzy równe porcje. Każdą część rozwałkowujemy na wielkość formy. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaty pieczemy oddzielnie w temp. 180 st. przez około 15 min. 



Upieczone miodowe blaty studzimy. Gdy mamy upieczone blaty robimy masę. W garnku gotujemy mleko z masłem i cukrem. Jajka, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i śmietanę dokładnie miksujemy, aby nie było grudek. Następnie wlewamy masę jajeczną na gotujące się mleko i cały czas mieszamy oraz gotujemy do zgęstnięcia. Gorącą masą przekładamy blaty, wierzch ciasta również smarujemy i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto należy schłodzić w lodówce, najlepiej na całą noc.


Smacznego!




Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

26 komentarzy:

  1. Jakże pysznie wygląda Twój miodownik. Nigdy go nie robiłam. Ale teraz zapisuję Twój przepis i chętnie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dwie najlepsze pod słońcem rzeczy - miodownik i masa śmietankowa. Zaklęte w jedno ciasto. Wspaniałe, doskonałe. Ach, bardzo jestem ciekawa tego smaku! Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, czy śmietana ma być kwaśna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już doczytałam :) kwaśna ma być :)

      Usuń
  4. Najlepiej smakuje następnego dnia - chyba bym nie wytrzymała ;) :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wlasnie zrobilam miodownik z Pani przepisu.Skosztowalam masy-przepyszna. Na calosc czekamy do jutra :)

    OdpowiedzUsuń
  6. 2i1/3szk.maki wystarczy na 3 blaty.

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepyszny‼ ja na górę dałam polewę kakaową i na pół ciasta cukiereczki na wierzch a na pół wiórka i też smaczne :))

    OdpowiedzUsuń
  8. a jak nie mam takiej blaszki, mam ta standardowa 22x33?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To trzeba zwiększyć proporcje lub rozwalkowac cieniej ciasto jak się uda, wtedy będzie niższe

      Usuń
  9. Super wypróbuję bo jeszcze , takiej masy do miodownika ze śmietaną nie robiłam .

    OdpowiedzUsuń
  10. A cukier ma być wanilinowy czy cukier z wanilią?

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię te przepisy tylko wkurza mnie to, gdy nie ma podanych rozmiarów blachy, trzeba się na kombinować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym przepisie jest podany rozmiar blaszki,ma wymiary 24×28

      Usuń
  12. A rozmiar blaszki kest podany spód blaszki czy góra?😉

    OdpowiedzUsuń
  13. Ile dni wcześniej można zrobić to ciasto?jak chcę zrobić na święta to można jutro upiec spody a we wtorek już masę czy nie bardzo?

    OdpowiedzUsuń
  14. Rozumiem że do masy całe jajka A nie tylko żółtka?

    OdpowiedzUsuń
  15. Masa mi się lekko ścięła. Co robić ? wylewać na ciasto, czy robić nową ??

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciasto pyszne, goście zachwyci.
    Wejdzie na stałe do moich wypieków.

    OdpowiedzUsuń