Podudzia z kurczaka pieczone na kiszonej kapuście to smaczna propozycja na łatwy i szybki niedzielny obiad
Wymiary naczynia: 43x22x6 cm
Składniki:
- około 1 1/2 kg podudzi z kurczaka (12 szt.)
- 1 kg kiszonej kapusty
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- majeranek
- papryka słodka
- papryka pikantna
- pieprz
- olej
Majeranek, paprykę słodką i pikantną, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy z kilkoma łyżkami oleju. Podudzia myjemy, osuszamy i nacieramy marynatą.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i wykładamy kapustą wymieszaną z pokrojoną w kostkę cebulą (jeżeli kapusta jest mocno kwaśna, można ją wypłukać i odcisnąć). Warstwa kapusty nie może być za gruba, bo się nie upiecze, najlepiej tak około 2 cm wysokości. Na kapuście układamy podudzia, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 st. i pieczemy około 20 min. Następnie temperaturę zmniejszamy do 200 st. i pieczemy około 1 godz. Po tym czasie kurczaka odkrywamy i pieczemy jeszcze około 15 min. w 180 st. do zarumienia.
Gabriela Borowiec
sobota, 19 listopada 2016
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!