Wilgotny, a zarazem puszysty piernik marchewkowy oblany czekoladą, czyli propozycja na szybki piernik, który nie musi leżakować. Przepis ze starej gazetki dla spóźnialskich. Można przygotować go w kilka chwil, a smakuje przepysznie
Wymiary formy: 12x20 cm
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki oleju
- 3 jajka
- 2 łyżki miodu (u mnie wielokwiatowy)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
- masło + bułka tarta do przygotowania formy
Do miski wbijamy jajka, wlewamy olej, dodajemy miód i całość miksujemy. W misce mieszamy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sodę, kakao i przyprawę do piernika. Następnie suche składniki wsypujemy do masy jajecznej.
Całość miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Na końcu wsypujemy marchewkę i mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 1 godz. Ostygnięty piernik polewamy czekoladą roztopioną z masłem w kąpieli wodnej.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Boże Narodzenie ciasta ciasto marchewkowe ciasto piernik marchewka miód piernik piernik marchewkowy pierniki i pierniczki przyprawa do piernika
Boje sie tego oleju,wiele razy zakalec a wszystko wg przepisu, w czym problem?
OdpowiedzUsuńJeżeli nie chcesz oleju, to możesz użyć 100 g masła, utrzeć z cukrem pudrem, a resztę tak jak w przepisie dodajesz mokre składniki, a póżniej resztę suchych. Ja robię z olejem, bo ciasto jest bardziej wilgotne. Przyczyną zakalca może być za niska temperatura pieczenia, a składniki najlepiej aby były w temp. pokojowej. Ciasto należy piec do suchego patyczka. Pozdrawiam!
UsuńPiernik w grudniu? Piszę się na każdy. Idealnie nastraja przed zbliżającymi się świętami. Marchewkowy jest pyszny! Jak zobaczyłam go u Ciebie, to aż zachciało mi się go zrobić.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko, grudniowo :)
bardzo apetyczna ta Twoja propozycja :)
OdpowiedzUsuńjuż czuję ten zapach..mmm :)
OdpowiedzUsuńAleż ma cudowny kolor! Pyszny musiał być :)
OdpowiedzUsuńPiec na termoobiegu czy góra dól?
OdpowiedzUsuńja piekłam góra dół :) Pozdrawiam!
UsuńBardzo smakowicie wygląda ten piernik. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł, na pewno smaczne :D
OdpowiedzUsuńJakiej wielkości blaszka?
OdpowiedzUsuńProszę czytać uważnie, wymiary podane są nad składnikami :) Pozdrawiam!
UsuńBardzo pięknie wygląda a ta polewa czekoladowa jest bajeczna 😆Pozdrawiam serdecznie Gabrysiu.
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie robiłam piernika, a Twój pomysł z marchewką bardzo mnie zaciekawił :-) Dziękuję za inspiracje!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Carmen w kuchni
Czy trzeba dodawać sode sam proszek do pieczenia moze byc
OdpowiedzUsuńMoże być, tylko proszku dodaje się podwójna ilość zamiast sody
UsuńMarchewkę trzeba odcisnąć?
OdpowiedzUsuńNie
UsuńBardzo ciekawa propozycja ciasta z dodatkiem owocow i warzyw sa super
OdpowiedzUsuń