Dietetyczne pączki inaczej

Zdrowsza i lżejsza wersja pączków z aromatyczną marmoladą z dodatkiem róży

Ilość: 25 sztuk

Składniki:
  • 25 g drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 50 g masła
  • 2 szklanki mąki
  • 125 ml mleka
  • 1 jajko
dodatkowo:
  • 25 orzechów włoskich w skorupkach
  • olej
  • mąka do oprószenia orzechów
  • marmolada + konfitura z róży



Przygotowanie:

W misce w letnim mleku rozpuszczamy rozkruszone drożdże i dwie łyżki cukru. Wsypujemy łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy zaczyn przykryty ściereczką na około 20 min. W międzyczasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do wyrośniętego zaczynu wsypujemy mąkę, wlewamy masło, wbijamy jajko, mieszamy i zagniatamy, do uzyskania gładkiego ciasta. Wyrobione ciasto oprószamy mąką i odstawiamy w misce, przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na około 30 min.



Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy na grubość około 1 1/2 cm. Szklanką wycinamy kółka.Orzechy myjemy, osuszamy i skrapiamy olejem oraz obtaczamy w mące. 



Orzechy układamy na krążkach wyciętych z ciasta i dociskamy je. Tak przygotowane pączki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 25 min. Po wyjęciu z piekarnika, z pączków usuwamy orzechy, a w ich miejsce wkładamy po łyżeczce marmolady wymieszanej z różą.

 

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

7 komentarzy:

  1. Bardzo fajne pączki. Już mi smakują :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pomysł z tymi dziurkami po orzechach, rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jako, że dbam o figurę to takie dietetyczne pączki są w sam raz dla mnie :D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo pomysłowy przepis. Wyglądają apetycznie pomimo mniejszej ilości kalorii :)

    OdpowiedzUsuń