• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Cielęcina w sosie chrzanowym



Delikatne mięso z cielęciny zapieczone w aromatycznym sosie chrzanowym. Proste, a zarazem eleganckie danie

Składniki:

  • około 1 1/2 kg karczku cielęcego (u mnie związany nitkami)
  • przyprawa zioła do mięs delikatnych
  • sól i pieprz
sos chrzanowy:
  • 1 łyżka chrzanu ostrego
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka wody
  • sól i pieprz
dodatkowo:
  • szczypiorek do posypania




Przygotowanie:

Karczek cielęcy myjemy, osuszamy i nacieramy ziołamy do mięs delikatnych, solą i pieprzem oraz odstawiamy do zamarynowania na około 1 godz. Po tym czasie mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. Mięso pieczemy około 1,5 godz. W międzyczasie chrzan, śmietanę, mąkę i wodę dobrze mieszamy oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie cielęcinę zalewamy przygotowanym sosem i pieczemy jeszcze około 30 min. bez przykrycia.


Upieczony karczek cielęcy wyjmyjemy i kroimy w plastry, polewamy sosem i podajemy posypany szczypiorkiem. Cielęcina najlepiej smakuje z ziemniakami i ulubioną surówką.

Smacznego!




Gabriela Borowiec
7 Comments
chrzan tarty, cielęcina, cielęcina w sosie, cielęcina w sosie chrzanowym, karczek cielęcy, mięsne
wtorek, 21 marca 2017
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
chrzan tarty cielęcina cielęcina w sosie cielęcina w sosie chrzanowym karczek cielęcy mięsne Cielęcina w sosie chrzanowym

Polecane przepisy

7 komentarze

  1. Agnes Mendes21 marca 2017 18:38

    Nigdy sama nie robiłam sosu chrzanowego Musze wyprobowac Twój przepis Bardzo mi się podoba to danie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. Gotowaniepatki21 marca 2017 18:53

    Nie raz robiłam taki sos. Pyszny. A ja zapraszam do konkursu gdzie do wygrania jest zestaw do wypieków babeczek oraz tablica kredowa na przepisy. https://m.facebook.com/1870386083195861/photos/a.1870412193193250.1073741829.1870386083195861/1944132192487916/?type=3&source=48

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. Jagoda22 marca 2017 06:35

    Coś wspaniałego Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  4. Anna S.22 marca 2017 08:57

    Cielęcinka to jedno z mięs, które bardzo lubię. Pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  5. Iga22 marca 2017 13:03

    Coś wspaniałego Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  6. Aga M22 marca 2017 14:59

    konkretne danie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  7. Lena24 marca 2017 20:23

    bardzo lubię cielęcinę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Ciasto leniwiec w 20 minut
  • thumbnails
    Sałatka wujka
  • thumbnails
    Krakersik bez pieczenia
  • thumbnails
    Ciasto cappuccino w 20 minut
  • thumbnails
    Kurczak pieczony w sosie serowym
  • thumbnails
    Ciasto dla leniwych w 10 minut

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria