• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Kurczak z pieczarkami w sosie porowym



Soczysty filet z kurczaka nadziany pieczarkami i zapieczony w sosie porowym. Smaczne i bardzo proste w przygotowaniu danie obiadowe

Składniki:

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 500 g pieczarek
  • 1 duży por
  • 330 g śmietany 12%
  • 300 ml wody
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz
  • przyprawa staropolska



Przygotowanie:

Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, lekko solimy i podsmażamy. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na pół. Każdą część kurczaka nacinamy tak, aby powstała kieszonka. Następnie nadziewamy pieczarkami i układamy w naczyniu żaroodpornym. 


Pora myjemy, kroimy w plasterki i podsmażamy na łyżce masła. Wodę i śmietanę mieszamy z mąką, doprawiamy solą i pieprzem oraz mieszamy z podsmażonym porem. Kieszonki z kurczaka nadziewamy pieczarkami i układamy w naczyniu żaroodpornym. Całość posypujemy przyprawą staropolską oraz zalewamy porem ze śmietaną. Kurczaka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 1 godzinę. 


Gotowego kurczaka podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.

Smacznego!



Obżarciuch
8 Comments
filet z kurczaka, kurczak, kurczak nadziewany pieczarkami, kurczak z pieczarkami, kurczak z pieczarkami w sosie porowym, mięsne, pieczarki, por, sos porowy
środa, 8 marca 2017
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
filet z kurczaka kurczak kurczak nadziewany pieczarkami kurczak z pieczarkami kurczak z pieczarkami w sosie porowym mięsne pieczarki por sos porowy Kurczak z pieczarkami w sosie porowym

Polecane przepisy

8 komentarzy:

  1. Anna S.8 marca 2017 20:43

    Niesamowicie apetycznie wygląda. :-) Z chęcią bym zjadła. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. Kuchnia MagdaLeny9 marca 2017 00:01

    Bardzo pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. Aga M9 marca 2017 10:32

    za pieczarkami nie przepadam ale w takiej zapiekance zjadłabym ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  4. Anonimowy9 marca 2017 13:11

    12 się zważy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec9 marca 2017 19:29

      możesz użyć 18%, ja używam 12% :) Pozdrawiam!

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  5. DżemDżus10 marca 2017 11:24

    Przepyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  6. Unknown23 marca 2017 16:03

    Czy naczynie na czas pieczenia należy przykryć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec23 marca 2017 19:15

      ja piekłam bez przykrycia :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Krokiety nowoczesnej Babci
  • thumbnails
    Farszynki Babci
  • thumbnails
    Sałatka HIT imprezy
  • thumbnails
    Ruskie kluski
  • thumbnails
    Ciasto Magia Świąt
  • thumbnails
    Pani Walewska

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria