Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i kiełbasą

Zapiekanka z ziemniakami, kiełbasą i pieczarkami to idealna propozycja na pyszny i sycący obiad

Składniki:
  • 5 dużych ziemniaków
  • 500 g pieczarek
  • 1 pętko kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 200 g sera żółtego
  • sól i pieprz
  • olej
  • świeże oregano do posypania



Przygotowanie:

Ziemniaki w mundurkach gotujemy na półtwardo, studzimy obieramy i kroimy w plasterki. W międzyczasie pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w plasterki i podsmażamy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie kiełbasę oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.



Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy ziemniaki. Każdą warstwę ziemniaków solimy i pieprzymy. Na ziemniaki wykładamy podsmażone pieczarki z kiełbasą.



Całość przykrywamy serem żółtym startym na grubych oczkach. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. i pieczemy około 30 min. Gotowa zapiekankę posypujemy świeżymi listkami oregano i podajemy z ulubionym ketchupem lub sosem czosnkowym.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię zapiekanki :-) Pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. to coś dla moich chłopaków, uwielbiają zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ostatnio właśnie mam jakąś fazę na zapiekanki z ziemniakami więc zjadłabym bardzo chętnie :D

    OdpowiedzUsuń