• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Szybkie ciasto z cukinią

Bardzo szybkie w przygotowaniu, puszyste i wilgotne ciasto z cukinii. Idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy i herbaty

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 4 jajka 
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 5 łyżek miodu (u mnie spadziowego)
  • 2 1/2 łyżeczki sody
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia



Przygotowanie:

Cukinię myjemy, obieramy, wydrążamy gniazdo nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Następnie cały czas miksując partiami dodajemy miód, wlewamy olej, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Do ciasta dodajemy 3 szklanki cukinii i całość mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.



Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Ciasto pieczemy około 1 godz. do suchego patyczka.

Smacznego!



Obżarciuch
25 Comments
ciasta, ciasto z cukinią, ciasto z cukinii, cukinia, szybkie ciasto z cukinią
poniedziałek, 21 sierpnia 2017
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
ciasta ciasto z cukinią ciasto z cukinii cukinia szybkie ciasto z cukinią Szybkie ciasto z cukinią

Polecane przepisy

25 komentarzy:

  1. Aga M21 sierpnia 2017 17:36

    chyba i ja muszę jakieś cukiniowe ciacho popełnic, bo Twoje wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. Anna S.21 sierpnia 2017 18:06

    Uwielbiam ciasta z wykorzystaniem warzyw :) Z cukinią jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. Kamila21 sierpnia 2017 18:11

    Bombastycznie wygląda to ciacho

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  4. Lena21 sierpnia 2017 19:49

    pycha:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  5. Anonimowy22 sierpnia 2017 19:33

    Jaką pojemność ma Twoja szklanka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec22 sierpnia 2017 20:58

      250 ml :) Pozdrawiam!

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  6. Anonimowy23 sierpnia 2017 12:04

    Piecze Pani góra+dół?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec23 sierpnia 2017 12:14

      tak :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  7. Anonimowy24 sierpnia 2017 08:50

    to możliwe, że 4 szklanki mąki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec24 sierpnia 2017 21:37

      tak, 4 szklanki mąki :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  8. Unknown24 sierpnia 2017 15:17

    A ta cukinia ile szklanek w przybliżeniu ? Bo mam jedna ale mega wielką ☺ a ciasto wygląda super. I sama się chce za takie wziąć ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec24 sierpnia 2017 21:37

      3 szklanki startej na grubych oczkach cukinii, wszystko jest w przepisie :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  9. Monii sza25 sierpnia 2017 17:34

    Bardzo dobre ciasto z wykorzystaniem cukini,ale zamiast tego warzywa można je zastąpić dynią(mus z dyni),ja daje 1szkl musu,też pysznie smakuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  10. Unknown14 lipca 2018 07:46

    a ten brązowy kolor to dzięki czemu wyszedł?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec15 lipca 2018 09:33

      Dzięki miodowi :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  11. Anonimowy14 lipca 2018 17:05

    Jedena średniej wielkości cukinia z wydrazonymi gwiazdami nasiennymi to napewno ma pojemność trzech szklanek, jakoś trudno mi w to uwierzyć

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy23 lipca 2018 23:29

      Pojęcie średnia cukinia wydaje się być pojęciem względnym. Myślę że u każdego "średnia" cukinia wygląda inaczej. Warzywo to nie ma trzech wielkości małe, średnie, duże tak więc autorka napisała orientacyjnie

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Gabriela Borowiec25 lipca 2018 21:05

      w składnikach orientacyjnie jest podana wielkość cukinii, a w przygotowaniu jest podana ilość jaką użyłam :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    3. Odpowiedz
  12. Unknown14 lipca 2018 19:53

    Kristinacz Kawzmierczak czy dodac kakao aby uzyskac ciemny kolor ciasta pieknie wyglada pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec15 lipca 2018 09:34

      Ciemny kolor jest z miodu, możesz dodać kakao, jak chcesz żeby było ciemniejszej :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  13. Anonimowy16 lipca 2018 10:11

    A cukinię trzeba odciskać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec16 lipca 2018 19:42

      ja nie odciskałam, ale jak ma dużo soku to można lekko odcisnąć :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  14. Katarzyna Iwanczyk-Fowler24 sierpnia 2018 01:49

    Chyba trzeba cukinię jednak odcisnąć. Moje ciasto piecze się już 2 godziny ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec24 sierpnia 2018 09:39

      ja nie odciskałam, ale to zależy od cukinii, jeżeli jest taka że ma bardzo dużo soku, to można lekko odcisnąć :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  15. Unknown7 sierpnia 2019 20:10

    Robiłam je już kilka razy jest bardzo dobre

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Krokiety nowoczesnej Babci
  • thumbnails
    Farszynki Babci
  • thumbnails
    Sałatka HIT imprezy
  • thumbnails
    Ruskie kluski
  • thumbnails
    Sałatka szwajcarska
  • thumbnails
    Pani Walewska

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria