Bardzo szybkie w przygotowaniu, puszyste i wilgotne ciasto z cukinii. Idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy i herbaty
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
- 1 średniej wielkości cukinia
- 4 jajka
- 1 1/2 szklanki cukru
- 4 szklanki mąki
- 1 szklanka oleju
- 5 łyżek miodu (u mnie spadziowego)
- 2 1/2 łyżeczki sody
- 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Cukinię myjemy, obieramy, wydrążamy gniazdo nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Następnie cały czas miksując partiami dodajemy miód, wlewamy olej, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Do ciasta dodajemy 3 szklanki cukinii i całość mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Ciasto pieczemy około 1 godz. do suchego patyczka.
Obżarciuch
poniedziałek, 21 sierpnia 2017
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!