Sałatka na krakersach z kurczakiem

Efektownie wyglądająca imprezowa sałatka na krakersach z serem żółtym, kurczakiem, jajkiem i szczypiorkiem. Idealnie sprawdzi się na każdej domówce i spotkaniu z rodziną

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 200 g sera żółtego
  • 4 jajka
  • pęczek szczypiorku
  • 6 łyżki śmietany
  • 4 łyżki majonezu
  • 6 łyżki ketchupu
  • sól i pieprz
  • papryka słodka
  • olej
  • około 170 g krakersów solonych (36 sztuk)



Przygotowanie:

Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Następnie kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w małą kostkę i przekładamy do cebuli. Podsmażamy oraz doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką do smaku (ostrożnie używamy soli, ponieważ krakersy są solone). W międzyczasie jajka gotujemy na twardo, obieramy i oddzielamy żółtka od białek. Na desce lub płaskim talerzu układamy warstwę krakersów (12 szt.), na które wkładamy ser żółty starty na tarce o grubych oczkach oraz wymieszany z 2 łyżkami śmietany i łyżką majonezu. Przykrywamy drugą warstwą krakersów i wykładamy kurczaka.



Mięso smarujemy ketchupem i układamy kolejną warstwę krakersów. Następnie wykładamy białka starte na tarce o grubych oczkach oraz wymieszany z 2 łyżkami śmietany i łyżką majonezu. Na wierzch sałatki kruszymy żółtka. Tak przygotowaną sałatkę wstawiamy na 3 - 4 godziny do lodówki by smaki się przegryzły i zmiękły krakersy. Przed podaniem sałatkę posypujemy posiekanym szczypiorkiem.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

8 komentarzy:

  1. wygląda ciekawie, jak ciasto

    OdpowiedzUsuń
  2. jutro będziemy próbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy nie za bardzo rozmieknie jak zrobię dzień przed imprezą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie powinno, ale lepiej zrobić tego samego dnia kilka godzin wcześniej

      Usuń
  4. Jestem ciekawa jak z krojeniem..nie rozsypie i rozwali się to przy krojeniu?
    Ogólnie pomysł fajny.. :)

    OdpowiedzUsuń