piątek, 29 grudnia 2017

Sernik bez sera



Bardzo pyszny wilgotny sernik bez sera na bazie jogurtów greckich, jest znakomitą alternatywą dla tradycyjnego sernika

Wymiary formy: 26x40 cm

Składniki:

  • 4 jogurty greckie po 400 g
  • 8 jajek
  • 2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 budynie waniliowe
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki oleju




Przygotowanie:

Żółtka ubijamy na puszystą masę z 1 szklanką cukru i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy jogurty, proszek budyniowy, olej i proszek do pieczenia oraz całość miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy 1 szklankę cukru. Białka przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę serową. Tak przygotowany sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 1 godz. Po upieczeniu sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku.


Smacznego!




12 komentarzy:

  1. sernik bez sera to nie sernik :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciasto ma konsystencje jak sernik i też tak smakuje, dlatego nazywa się sernik bez sera :)

      Usuń
  2. A wlasnie ze nie! Serniki starodawne z sera sa brzydliwe! Nigdy za nimi nie przepadalam pozatym sa kaloryczne! A to ciasto jest super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie powinno mówić się, że coś jest obrzydliwe. Tyle ludzi głoduje i zjedliby z pocałowaniem ręki. Jeżeli mówisz, że coś jest obrzydliwe nigdy nie czułaś głodu.

      Usuń
  3. Dobrze rozumiem 4jogurty każdy z nich po 400gram tzn 4*400gram????

    OdpowiedzUsuń
  4. a wygląda jak taki tradycyjny sernik, pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny ☺ Robiłam wczoraj ☺ I rzeczywiście smakuje jak lekki sernik, a jest bez grama sera ��

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaka to blacha? Wymiary��

    OdpowiedzUsuń
  7. A robiąc w prodzizu ile trzeba dodać tych składników?

    OdpowiedzUsuń