Jabłecznik teściowej

Bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu jabłecznik z przepisu teściowej, znakomicie sprawdzi się, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego

Wymiary formy: 28x40 cm

Składniki:

  • 2 i 1/2 kg jabłek
  • 200 g masła 
  • 3/4 kg mąki 
  • 1 i 1/2 szklanki cukru 
  • 4 żółtka 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • cukier waniliowy 
  • 2 łyżki bułki tartej 
  • 3 łyżki śmietany 
pianka:
  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 kisiel



Przygotowanie:

Do dużego garnka wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, szklankę cukru, cukier waniliowy, dodajemy masło, żółtka i śmietanę. Następnie wyrabiamy ciasto na jednolitą masę i formujemy 2 kule. Jedną z nich wkładamy do zamrażalnika na około 30 min. Drugą rozwałkowujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Staramy się też wyłożyć boki formy. Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 15 min. W międzyczasie jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Potem dodajemy pół szklanki cukru i cynamon. Nadmiar powstałego soku z jabłek odlewamy i dodajemy bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy. Podpieczony spód lekko studzimy i wykładamy jabłka. Białka ubijamy na sztywno, następnie cały czas ubijając dodajemy powoli cukier. Jak masa będzie szklista wsypujemy kisiel i delikatnie mieszamy. Piankę wykładamy na jabłka oraz na wierzch ścieramy na grubych oczkach tarki zamrożone ciasto. Szarlotkę pieczemy około godziny w temp. 170 st., aż kruszonka się zarumieni.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

20 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie się prezentuje, muszę go wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki kisiel (smak) Pani poleca?

    OdpowiedzUsuń
  3. A na jaką dużą blaszkę jest ten przepis


    OdpowiedzUsuń
  4. O przepraszam nie zauważyłam ☺

    OdpowiedzUsuń
  5. Jest pyszny od lat taki robię ale nie daję kiślu

    OdpowiedzUsuń
  6. a jaka śmietana potrzebna? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam jakie najlepiej jabłka dać

    OdpowiedzUsuń
  8. A można zastąpić kisiel czymś innym

    OdpowiedzUsuń
  9. Usiłowałam zrobić ciasto z w/w sjladników. Niestety, zbyt suche. Dodalam jeszcze jedno żółtko, 2 łyżki śmietany i 50 gramów masła.
    Po takiej modernizacji ciasto było plastyczne.
    Co do jabłek, to proponuję w pierwszej kolejności odlać nadmiar soku, a dopiero później dodać składniki.
    Akurat jabłek nie miałam pod ręką i zamiast nich dodałam pokrojony w kostkę rabarbar.
    Ciasto wyszło rewelacyjnie.
    Polecam na imprezy duże i małe, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy w termoobiegu można piec? Jeśli tak to też około godzinę?

    OdpowiedzUsuń
  11. Upiekłam, jest pyszny. Polecam...

    OdpowiedzUsuń
  12. Pychotka, polecam przepis.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto z 3/4 kg maki i 3 lyzki smietany chyba bedzie suche

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dla mnie odpowiednia proporcja, zawsze można ilość śmietany zwiększyć

      Usuń