Sernik z jabłkami

Znakomite połączenie puszystej masy serowej i jabłek, sprawdzi się na różnego rodzaju uroczystości rodzinne i nie tylko

Wymiary formy: 26x40 cm

Składniki:
  • 1 kg twarogu białego półtłustego
  • 4 jajka
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 budynie biszkoptowe
  • 250 ml śmietany 12%
  • 80 g masła w temperaturze pokojowej
dodatkowo:
  • 1 kg jabłek
  • 1 czubata łyżka kaszy manny
  • herbatniki maślane



Przygotowanie:

Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na tartce o grubych oczkach i mieszamy z kaszą manną. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki i wykładamy jabłka.



Ser biały mielimy na najdrobniejszej siateczce. Masło miksujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodajemy po jednym żółtku oraz stopniowo śmietanę, ser i proszek budyniowy. Białka ubijamy na sztywno, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.  Masę serową wylewamy na jabłka. Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 50 min. 



Po upieczeniu sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

21 komentarzy:

  1. na pewno bardzo smaczne w sobotę będę próbować go upiec jaki będzie efekt to napiszę

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie piję kawusię i przydałby się kawałeczek takiego serniczka :) w połączeniu z jabłkami to chyba jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A do czego jest te 80g masla w przepisie?

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam długo szukałam tego przepisu, jest to smak mojego dzieciństwa. mam pytanie odnośnie budyniu biszkoptowego? nie spotkałam się z takim?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taki znajdziesz w Kauflandzie, ale możesz zastąpić waniliowym lub śmietanowym :)

      Usuń
  5. czy ser może być z wiaderka?

    OdpowiedzUsuń
  6. czy sernik jest zbity czy puszysty ?

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy moze być ser z wiaderka?

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaka smietana kwasna czy slodka

    OdpowiedzUsuń
  9. Coś mi się wydaje że te 50 minut to trochę za mało jak na sernik. Zrobiłem i był niedopieczony a herbatniki przemoknięte. Poza tym smaczny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może w w Twoim piekarniku potrzeba więcej czasu do pieczenia, u mnie tyle wystarczyło

      Usuń
  10. Piekłam ,super wyszedł ,ja dałam renety

    OdpowiedzUsuń