wtorek, 16 października 2018

Sernik z jabłkami



Znakomite połączenie puszystej masy serowej i jabłek, znakomicie sprawdzi się na różnego rodzaju uroczystości rodzinne i nie tylko

Wymiary formy: 26x40 cm

Składniki:


  • 1 kg twarogu białego półtłustego
  • 4 jajka
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 budynie biszkoptowe
  • 250 ml śmietany 12%
  • 80 g masła w temperaturze pokojowej
dodatkowo:
  • 1 kg jabłek
  • 1 czubata łyżka kaszy manny
  • herbatniki maślane




Przygotowanie:

Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na tartce o grubych oczkach i mieszamy z kaszą manną. Ser biały mielimy na najdrobniejszej siateczce. Masło miksujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodajemy po jednym żółtku oraz stopniowo śmietanę, ser i proszek budyniowy. Białka ubijamy na sztywno, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki. Następnie wykładamy jabłka i wylewamy masę serową.


Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 50 min. Po upieczeniu sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.


Smacznego!




10 komentarzy:

  1. Fajne masz pomysły na te ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  2. na pewno bardzo smaczne w sobotę będę próbować go upiec jaki będzie efekt to napiszę

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie piję kawusię i przydałby się kawałeczek takiego serniczka :) w połączeniu z jabłkami to chyba jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A do czego jest te 80g masla w przepisie?

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam długo szukałam tego przepisu, jest to smak mojego dzieciństwa. mam pytanie odnośnie budyniu biszkoptowego? nie spotkałam się z takim?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taki znajdziesz w Kauflandzie, ale możesz zastąpić waniliowym lub śmietanowym :)

      Usuń