Ciasto śnieżne kule w 15 minut

Ekspresowe ciasto, które przygotujesz w zaledwie kilkanaście minut, znakomicie sprawdzi się dla zabieganych i zapracowanych

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

  • 660 ml śmietanki 30% 
  • 500 g serka mascarpone 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 300 g słomek ptysiowych 
  • 500 g draży o smaku śmietankowym



Przygotowanie:

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Partiami dodajemy serek mascarpone. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę słomek ptysiowych i wykładamy połowę kremu.



Następnie układamy kolejną warstwę ciastek i wykładamy resztę kremu. Wierzch ciasta przykrywamy drażami.



Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godz.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

13 komentarzy:

  1. Ale, czy te draże nie będą za twarde?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale czy to ciasto nie jest bardzo slodkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie jest, masa nie jest słodka, a słomki ptysiowe nie są takie słodkie jak herbatniki czy biszkopty :)

      Usuń
  3. Kurcze,jest świetne!!!Zrobiłam to ciasto na swieta.Pyszota!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest jakiś sposób, patent na szybkie i tak idealne rozłożenie kulek obok siebie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, zaprosić do układania rodzinkę, tylko trzeba się przygotować bo dużo kulek będzie zjedzonych podczas układania

      Usuń
  5. Uważam, że dużą przesadą jest nazywanie tego "ciastem". To raczej wyrób garmażeryjny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Garmazerka- to danie miésne. Tu mamy deser!

      Usuń
  6. Wszystko robiłam wg.przepisu i mimo to ciasto po przekrojeniu nie wygląda tak idealnie jak na zdjęciu

    OdpowiedzUsuń
  7. Czym można zastąpić słomki ptysiowe?

    OdpowiedzUsuń