Wilgotny makowiec bez spodu z jabłkami i bakaliami, zawsze się udaje. Znakomicie sprawdzi się na świąteczne spotkania z rodziną i znajomymi
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
- 3 szklanki maku
- 8 jabłek średniej wielkości
- 10 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki cukru pudru
- 400 g masła
- 10 łyżek kaszy manny
- 10 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- bakalie (po 1 garści suszonej żurawiny, rodzynek, posiekanych suszonych daktyli i pokrojonego kandyzowanego melona)
Przygotowanie:
Mak zalewamy wrzątkiem, tak aby cały był przykryty i gotujemy około 20 min. Odsączamy na sitku z nadmiaru wody i studzimy. Mak mielimy w maszynce do mielenia mięsa dwukrotnie. Masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną masę i dodajemy po jednym żółtku. Jabłka obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach, dodajemy do masy maślanej. Wsypujemy kaszę mannę, mąkę, proszek do pieczenia i ekstrakt migdałowy. Dodajemy mak i miksujemy do połączenia składników. Wsypujemy bakalie. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą makową. Ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Makowiec pieczemy około 1 godz. 20 min. Ciasto studzimy w formie.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
20 ciast bakalie Boże Narodzenie ciasta ciasta na święta ciasto makowe ciasto z makiem jabłka mak makowiec makowiec japoński makowiec z bakaliami makowiec z jabłkami melon rodzynki
Ten makowiec robię od lat,jest przepyszny, wilgotny,pełen bakalii. Ja do niego kupuję gotową masę makową z bakaliami i też się świetnie sprawdza,dodaję tylko jeszcze trochę orzechów i żórawiny.Polecam :)
OdpowiedzUsuńBędę go robić na święta po raz pierwszy ile tej masy makowej wystarczy 850g?
OdpowiedzUsuńZawsze robię makowiec z maku, nie używam gotowej masy makowej, więc ciężko mi powiedzieć ile jej trzeba użyć
UsuńRobię do niego jeszcze polewę czekoladową i posypuję wiórkami kokosowymi. Pycha.
OdpowiedzUsuńCzy napewno mam dać 400g masła?
OdpowiedzUsuńJa tyle daję
UsuńJeśli mak mielony, czy też użyć trzy szklanki?
OdpowiedzUsuńtak
Usuń