Makowiec japoński

Wilgotny makowiec bez spodu z jabłkami i bakaliami, zawsze się udaje. Znakomicie sprawdzi się na świąteczne spotkania z rodziną i znajomymi

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:
  • 3 szklanki maku
  • 8 jabłek średniej wielkości
  • 10 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 400 g masła
  • 10 łyżek kaszy manny
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • bakalie (po 1 garści suszonej żurawiny, rodzynek, posiekanych suszonych daktyli i pokrojonego kandyzowanego melona)



Przygotowanie:

Mak zalewamy wrzątkiem, tak aby cały był przykryty i gotujemy około 20 min. Odsączamy na sitku z nadmiaru wody i studzimy. Mak mielimy w maszynce do mielenia mięsa dwukrotnie. Masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną masę i dodajemy po jednym żółtku. Jabłka obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach, dodajemy do masy maślanej. Wsypujemy kaszę mannę, mąkę, proszek do pieczenia i ekstrakt migdałowy. Dodajemy mak i miksujemy do połączenia składników. Wsypujemy bakalie. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą makową. Ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Makowiec pieczemy około 1 godz. 20 min. Ciasto studzimy w formie.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

10 komentarzy:

  1. Ten makowiec robię od lat,jest przepyszny, wilgotny,pełen bakalii. Ja do niego kupuję gotową masę makową z bakaliami i też się świetnie sprawdza,dodaję tylko jeszcze trochę orzechów i żórawiny.Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Będę go robić na święta po raz pierwszy ile tej masy makowej wystarczy 850g?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze robię makowiec z maku, nie używam gotowej masy makowej, więc ciężko mi powiedzieć ile jej trzeba użyć

      Usuń
  3. Robię do niego jeszcze polewę czekoladową i posypuję wiórkami kokosowymi. Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy napewno mam dać 400g masła?

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeśli mak mielony, czy też użyć trzy szklanki?

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo pyszny. Właśnie zrobiłam wczoraj i dzisiaj już nie ma. Nie za słodki. Warto tylko odcisnąć jekko jabłka z nadmiaru soku jeśli go puszczą po chwili.

    OdpowiedzUsuń
  7. Makowiec naprawdę pyszny, nie za słodki. Jeżeli ktoś lubi słodsze ciasta, można dodać pół szklanki cukru pudru więcej. Piekłam go już kilkukrotnie - dodaję tylko więcej bakalii niż w przepisie i nie odsączam jabłek. Jest bardzo miękki i pulchny, ale przy tym się nie rozpada. Polecam.w 100 %. Ten makowiec jest wspomnieniem makówek, które uwielbiam ��

    OdpowiedzUsuń