Makowiec japoński

Wilgotny makowiec bez spodu z jabłkami i bakaliami, zawsze się udaje. Znakomicie sprawdzi się na świąteczne spotkania z rodziną i znajomymi

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:
  • 3 szklanki maku
  • 8 jabłek średniej wielkości
  • 10 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 400 g masła
  • 10 łyżek kaszy manny
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • bakalie (po 1 garści suszonej żurawiny, rodzynek, posiekanych suszonych daktyli i pokrojonego kandyzowanego melona)



Przygotowanie:

Mak zalewamy wrzątkiem, tak aby cały był przykryty i gotujemy około 20 min. Odsączamy na sitku z nadmiaru wody i studzimy. Mak mielimy w maszynce do mielenia mięsa dwukrotnie. Masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną masę i dodajemy po jednym żółtku. Jabłka obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach, dodajemy do masy maślanej. Wsypujemy kaszę mannę, mąkę, proszek do pieczenia i ekstrakt migdałowy. Dodajemy mak i miksujemy do połączenia składników. Wsypujemy bakalie. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą makową. Ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Makowiec pieczemy około 1 godz. 20 min. Ciasto studzimy w formie.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

8 komentarzy:

  1. Ten makowiec robię od lat,jest przepyszny, wilgotny,pełen bakalii. Ja do niego kupuję gotową masę makową z bakaliami i też się świetnie sprawdza,dodaję tylko jeszcze trochę orzechów i żórawiny.Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Będę go robić na święta po raz pierwszy ile tej masy makowej wystarczy 850g?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze robię makowiec z maku, nie używam gotowej masy makowej, więc ciężko mi powiedzieć ile jej trzeba użyć

      Usuń
  3. Robię do niego jeszcze polewę czekoladową i posypuję wiórkami kokosowymi. Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy napewno mam dać 400g masła?

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeśli mak mielony, czy też użyć trzy szklanki?

    OdpowiedzUsuń