Sernik siostry Anastazji

Tradycyjny sernik bez spodu z przepisu siostry Anastazji, idealnie sprawdzi się na święta i inne okazje

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg sera białego tłustego
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 14 jajek
  • 300 g masła
  • 2 budynie waniliowe



Przygotowanie:

Ser mielimy minimum dwukrotnie. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puszystą masę razem z cukrem i żółtkami. Następnie cały czas miksując partiami dodajemy ser biały i proszek budyniowy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy łyżką. Masę serową wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. Sernik pieczemy około 1 godz. Po tym czasie piekarnik wyłączmy i pozostawiamy sernik na kolejną godzinę.



Sernik wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

7 komentarzy: