Ciasto z serków Danio

Biszkopt pieczony bez mąki na proszku budyniowym przełożony masą z serków Danio. Znakomicie sprawdzi się na różne okazje i każdemu posmakuje

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 5 opakowań budyniu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa z serków:
  • 4 serki Danio po 140 g
  • 600 ml śmietanki 30%
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 200 ml wrzątku
dodatkowo:
  • 150 g ciasteczek anyżkowych do dekoracji



Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając wsypujemy partiami cukier i dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy przesiany proszek budyniowy z proszkiem do pieczenia oraz całość mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 30-40 min. Ostygnięty biszkopt przekrawamy na dwa blaty.



W międzyczasie galaretkę cytrynową rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Miksując dodajemy partiami serki Danio i wlewamy małym strumieniem zimną galaretkę.



Na pierwszy blat biszkoptu wykładamy 2/3 masy i przykrywamy 2 blatem. Wierzch smarujemy resztą masy i układamy anyżki. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia najlepiej na całą noc.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

27 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie wygląda :) Taka mała rada od nas. Zdjęcia mają dobrą nazwę, ale pod SEO nie powinno tam być polskich znaków.

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda obłędnie pysznie!
    https://jaknaturalnie.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. A zamiast ciastek co można dać na wierzch?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz np. posypać migdałami lub startą czekoladą

      Usuń
  4. Piękne ciasto, mam pytanie czy wyjdzie mi na budyniach bez glutenu. Dziękuje i pozdrawiam serdecznie :) Graża

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie używałam takiego budyniu, ciężko mi powiedzieć czy się sprawdzi 😁

      Usuń
  5. Witam, budynie bez cukru?

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie właśnie się piecze biszkopcik. Ciekawe ,czy masa z serków wyjdzie i będzie taki sam jak na zdjęciu. Dam jeszcze znać

    OdpowiedzUsuń
  7. No i super wyszło w smaku bardzo dobry bardzo delikatny taki puszek myślałam że masa siee nie zsiednie bo długo była Góra miękka.Jednak przez cała noc jak jest w lodówce to wszystko ściąga. Dziękuję za przepis i nie raz będzie gościł na moim stole.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja będę robić dziś. Danio zakupilam o smaku biszkoptowym, tylko anyżek nie znalazlam i szukać już nie będę wiec pewnie tarta czekolada na górę

    OdpowiedzUsuń
  9. O jakim smaku maja być serki Danio?

    OdpowiedzUsuń
  10. O kurczę, ciekawe ciacho :) i bardzo proste, zapisuję na mojej liście do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie rozumiem jak z jednej formy mam przekroić na 2 formy hmm

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę czytać ze zrozumieni. Biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Żadnej formy nie kroimy

      Usuń
    2. Nie napisałem, że chce przekroić FORMĘ. Piekłem 1 raz nie wiedziałem że biszkopt tak urośnie po upieczeniu już zrozumiałem o co chodzi. Ciasto przepyszne dziękuję za przepis.

      Usuń
  12. Witam. Gdzie kupić takie ciasteczka ????? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja anyzek nie dostałam więc daje małe biszkopty i górę zaleje galaretka

    OdpowiedzUsuń
  14. Jak długo trzeba czekać żeby masa stężała? Zrobiłam 4h temu a masa ciągle miękka.

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy można dać więcej galaretki?1.5 lub 2 opakowania?bo robiłam z takich proporcji i trochę miękka była masa a chciałabym żeby była sztywniejsza��w smaku pyszna

    OdpowiedzUsuń