Farszynki Babci

Babcia nauczyła mnie jak robi się te pyszne kotleciki. Kilka małych sztuczek i obiadem zajada się cała rodzina

Składniki:
  • 1 i 1/2 kg ziemniaków
  • około 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 1 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • 100 g tartego sera żółtego 
  • 150 g tartego sera mozzarella
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia



Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i ziemniaki dusimy. Zimne ziemniaki zagniatamy z mąką i jajkami. Ciasto ziemniaczane powinno być gładkie i nieklejące się do rąk. W międzyczasie pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach i cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki i cebulę podsmażamy do odparowania wody. Zimne mieszamy z serem żółtym i mozzarella. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.



Ciasto ziemniaczane dzielimy na kawałki, formujemy placki i łyżką nakładamy farsz. Sklejamy tworząc podłużne kotlety.



Farszynki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor z każdej strony na rozgrzanym oleju. Podajemy z ulubionym sosem lub śmietaną i surówką


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

50 komentarzy:

  1. Czy może być jakiś inny farsz niż pieczarki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, farsz można zamienić

      Usuń
    2. Przepisy obzarciuch są wspaniałe. Dzisiaj robiłam farsxynki Babci są przepyszne.chleb z gara przepyszny bardzo dziękuję

      Usuń
  2. czy koniecznie musi być ser?

    OdpowiedzUsuń
  3. Można zamiast smażenia zapiekać w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W piekarniku to robiłam z tego ciasta babkę nadziewaną różnymi farszami.Nawet smażoną cebulką.Na wierzch dawałam masło.Wolę jednak jako smażone kotleciki

      Usuń
  4. Taaa babcia i mozzarella...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Babcia używała zwykły ser żółty, ja zamieniłam na mozzarellę, co nie zmienia faktu,że cały przepis jest od babci, a farsz można modyfikować według własnych upodoban

      Usuń
    2. A dlaczego nie ??? Moja babcia ją uwielbia i też używa w kuchni mozarelli.
      Super przepis, pyszne mi wyszły

      Usuń
    3. Jestem babcià, mam 70 lat i od lat uzywam mozzarelli.

      Usuń
    4. Ja mam 80 lai i też mozzarella nie jest ni obca.

      Usuń
    5. Ja mam 103 lat i od małego używam mozarelli

      Usuń
    6. He he śmieszne te odpowiedzi

      Usuń
    7. ja zamieniłam mozzarellę na oscypka...omg rewelacja...

      Usuń
  5. A czy ciasto po połączeniu z maką i jajkami nie zrobi się żadkie zanim przygotujemy fatsz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, po dodaniu mąki i jajek ma konsystencję jak ciasto na kluski śląskie

      Usuń
    2. Co to znaczy po ugotowaniu, udusić ziemniaki?

      Usuń
    3. Dusimy tłuczkiem do ziemniakow

      Usuń
    4. chyba tłuczemy ziemniaki lub przeciskamy przez praskę...dusić to znaczy gotować w małej ilości płynu.

      Usuń
    5. Ale się czepiacie, to zależy od Regionu.... udusić, utluc, przecisnąć przez praskę itp......

      Usuń
  6. Dałem 3 szklanki mąki ziemniaczanej i dalej było klejace coś chyba nie tak w przepisie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak musiałeś użyć ziemniakow za mało maczystych, a za dużo wodnistych

      Usuń
    2. Po ugotowaniu ziemniaków trzeba wylać tę osoloną wodę, zostawić same kartofle.

      Usuń
  7. Smiech mnie ogarnia jak czytam te komentarze. 3 szklanki maki, udusic co to znaczy:))) bez obrazy ale smieszne to jest. Zrobilam zgodnie a przepisem, wyszlo super

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy nadmiar można zamrozić?

    OdpowiedzUsuń
  9. Aniu jaką surówkę polecasz i sos bo nie mam pomysłu,a dziś robię.Dzięk

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja zrobiłam z farszem mięsno-pieczarkowym. Wyszły pyszne, troche jak pyzy z mięsem :) ale czas robienia bardzo długi, 30 sztuk robiłam prawie 3h :( najdłużej zeszło z faszerowaniem :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja pomagam sobie przy sklejenie nożem nie klei się tak 😏

      Usuń
  11. Wyglądają pysznie jutro zrobię

    OdpowiedzUsuń
  12. Moja mamusia robiła takie kotleciki z farszem mięsnym. Do tego surówka z kapusty lub sos pieczarkowy. Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  13. Jeszcze nie robiłam ,ale spróbuję,apetycznie wyglądają 🍽️🥟🌹💖

    OdpowiedzUsuń
  14. Mozarella to ta biała czy ser żółty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być jedną i drugą, jaką mam w lodówce to taka daję

      Usuń
  15. Czy te kotleciki nadaja sie do podania na zimno? Potrzebuje jakichs 'konkretnych' zakąsek dla grupy mężczyzn;-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Właśnie zrobiłam dzisiaj i są bardzo pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  17. Przepyszne farsxynki Babci i chleb z gara piekę często dziękuję za te przepisy.

    OdpowiedzUsuń
  18. Przepyszne farszynki, właśnie dzisiaj zrobiłam. Mąż i ja jesteśmy zachwyceni. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  19. Witam. Do farszu z pieczarkami jak w przepisie jaki Pani poleca sos? Pieczarka w środku i w sosie to za dużo....

    OdpowiedzUsuń
  20. Dzień dobry mam problem z farszem mięsnym a wolę go jak pieczarkowy, jak go zrobić ,nie mam pomysłu 🤦🙂 dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podsmażyć mięso mielone lub zmielić np. mięso z rosołu i użyć jako farsz. Doprawić wg uznania

      Usuń
  21. Przepis jest zły ciasto przelewaja się w rękach ,ile można walić jeszcze mąki żeby było dobre ?!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do tego przepis należy użyć odpowiednią odmianę ziemniaków. Ziemniaki przed wyrabianiem muszą być zimne

      Usuń
    2. Robiłam pierwszy raz wyszły pyszniutkie😋

      Usuń
  22. Dziś robię te kotleciki. Mam nadzieję, że będą pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  23. Bardzo pyszne, dziś robiłam, takie kluskowe wyszły ale farsz naprawdę pycha.

    OdpowiedzUsuń
  24. Ach cudowne mazurskie kotleciki. Jak to kiedyś ktoś mądry powiedział: "gdyby wymyślili to Włosi, te kotlety byłyby sławne na cały świat".

    OdpowiedzUsuń