Podudzia z kurczaka pieczone z warzywami i serem żółtym, tak przygotowany obiad smakiem przypomina pizzę
Składniki:
- 14 podudzi z kurczaka
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- puszka kukurydzy konserwowej
- 150 g sera żółtego
- sól
- pieprz
- olej
Przygotowanie:
Podudzia myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. na około 40 minut. Kurczaka pieczemy pod przykryciem. W międzyczasie cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki, papryki w kostkę i odsączamy kukurydzę z zalewy. Warzywa podsmażamy na odrobinie oleju, aby lekko zmiękły, ale nadal były jędrne.
Do podpieczonego kurczaka przekładamy warzywa i wstawiamy ponownie do piekarnika na około 30 min., tym razem bez przykrycie. Po tym czasie podudzia z warzywami posypujemy pokrojonym lub startym na grubych oczkach serem żółtym i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy do rozpuszczenia sera żółtego. Tak upieczonego kurczaka podajemy z ryżem lub ziemniakami i ulubioną surówką.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
kurczak kurczak jak pizza kurczak na obiad kurczak pieczony obiad podudzia podudzia jak pizza podudzia pieczone z warzywami
Fajny przepis. Napewno spróbuję.
OdpowiedzUsuńWłaśnie dzisiaj robię go na obiad
OdpowiedzUsuńWarzywa soliła pani czy nie
UsuńCzy warzywa też posolic
OdpowiedzUsuń