Najlepsze kotlety Babci

Będąc u Babci prosiliśmy ją, aby zrobiła nam te kotlety. Teraz często wykorzystujemy ten przepis

Ilość: 16 sztuk

Składniki:
  • 1 i 1/2 kg ziemniaków
  • 500 g surowego fileta z mintaja
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia



Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę, fileta z mintaja mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Ziemniaki, rybę, jajko i mąkę ziemniaczaną mieszamy. Ilość dodanej mąki zależy od odmiany ziemniaków. Masę rybno - ziemniaczaną doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie formujemy kotlety.



Rybno - ziemniaczane kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Kotlety najlepiej smakują z ulubioną surówką.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

9 komentarzy:

  1. Super przepis,lubie te polaczenia,ja dodaje natke pietruszki albo koperek.

    OdpowiedzUsuń
  2. takie babcine sa najlepsze :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Brawo za połączenie smaków :) kradnę

    OdpowiedzUsuń
  4. ja dodaję wędzoną rybę :), są cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Znam te smaki.Proste i pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  6. obtaczamy w bułce... tak bez jajka ? czy to się trzyma?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze robię bez jajka i się trzyma, możesz zrobić wg własnych upodobań

      Usuń