Surówka bułgarska

Surówkę bułgarską jedliśmy do obiadu w pewnym zajeździe, była tak smaczna, że postanowiłam ją zrobić w domu

Składniki:
  • mała główka kapusty
  • 4 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • sos sałatkowy paprykowo - ziołowy
  • sok z cytryny
  • sól
  • cukier
  • pieprz



Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a paprykę kroimy małą kostkę. Warzywa mieszamy z sosem sałatkowym i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

6 komentarzy:

  1. Przyznam szczerze, że od powrotu z Bułgarii jest to moja ulubiona surówka;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny smak, kuchnia bułgarska ma się czym pochwalić

    OdpowiedzUsuń
  3. Sos sałatkowy....czym zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
  4. Zamiast papryki- starte jabłko , zamiast niezbyt zdrowego sosu po prostu oliwa, cytryna , miód, musztarda francuska i czosnek. Pysznie i zdrowo :) Robię od lat - sos jest przepyszny .

    OdpowiedzUsuń