Surówka z cukinią na zimę według Babci

Stara receptura Babci na surówkę z cukinią na zimę, jest tak smaczna, że co roku robimy jej podwójną porcję

Ilość: 12 słoików (450 ml)

Składniki:
  • 2 kg małej cukinii (1 kg zielonej i 1 kg żółtej)
  • 1 kg marchwi
  • 1 kg cebuli
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2 łyżki soli
  • 10 szklanek wody
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki octu 10%
  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny w ziarnach
  • liście laurowe



Przygotowanie:

Cukinię ze skórką i obraną marchewkę kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka, a paprykę w paseczki. Warzywa solimy, mieszamy i nakładamy w słoiki. Do każdego słoika dodajemy po łyżeczce gorczycy, kilka ziaren pieprzu, 2 - 3 kulki ziela angielskiego i jednym liściu laurowym. 



W międzyczasie wodę, ocet i cukier gotujemy. Gorącą zalewą zalewamy warzywa i zakręcamy słoiki. Surówkę pasteryzujemy kilka minut.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

7 komentarzy:

  1. A ile soli bo nie jest napisane?

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie trzeba odczekać żeby warzywa poleżały w zalewie zanim pójdą do słoików?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja znam tę sałatkę, ale ją zmodyfikowałam i robię bez papryki...moim zdaniem lepsza, może dlatego, że moja rodzina przedawkowała paprykę i już nie możemy na nią patrzeć hehe. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń