Ogórki po amerykańsku

Przepis na ogórki po amerykańsku dostałam od Pana prowadzącego budkę z hamburgerami. Zawsze robię kilka słoików tych pikli, bo takie ogórki znakomicie pasują do hamburgerów i kanapek


Ilość: 8 słoików (450 ml)

Składniki:

  • 2 kg ogórków
  • 1/2 kg marchewki
  • 3 łyżki soli
  • 3 l wody
zalewa:
  • 1 i 1/2 szklanki octu 10%
  • 3 szklanki cukru
  • 400 ml wody
  • 8 czubatych łyżeczek gorczycy



Przygotowanie:

Ogórki moczymy w zimnej wodzie przez około godzinę, aby były chrupie i jędrne. Po tym czasie ogórki i obraną marchewkę kroimy w plasterki. Warzywa zalewamy wodą i solimy (na 1 litr wody dajemy 1 łyżkę soli). Ogórki i marchewka powinny być zanurzone w solance. Odstawiamy na całą noc. Następnego dnia warzywa odsączmy z wody i układamy w słoikach i na wierzch wsypujemy czubatą łyżeczkę gorczycy. 



Wodę ocet i cukier gotujemy. Gorącą zalewą zalewamy ogórki, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy około 5 min.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 komentarze: